Janeček (ČSSD): Vyspělost kultury je závislá na vztahu společnosti k ženám

06.03.2015 9:31

Vyspělost kultury je závislá na vztahu společnosti k ženám. Ne, to není moje myšlenka. Jde o citát jednoho známého literáta, který, ať už byl jeho umělecký vývoj jakkoliv komplikovaný, vyslovil v tomto případě neoddiskutovatelnou pravdu.

Janeček (ČSSD): Vyspělost kultury je závislá na vztahu společnosti k ženám
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Sociální demokraté rozdávali ženám růže

Na pozadí tohoto citátu, bych tak rád všem ženám – ať už to jsou naše manželky, matky, babičky či kamarádky a přítelkyně – popřál všechno nejlepší. Proč právě nyní? Protože právě na 8. březen připadá každoročně slavený Mezinárodní den žen.

Bez žen a bez jejich porozumění, lásky a obětavosti by byl život nejen fádní, jednotvárný a smutný, ale prakticky nemožný. Proto si zaslouží naši podporu a úctu. Ženy dokáží být silné i něžné, zásadové i chápající, rozhodné i laskavé. Mají mnoho a mnoho dalších vlastností, které si zaslouží náš obdiv.

My, muži bychom měli ženám dokazovat, jak si jich vážíme, každý všední den. Jsem však rád, že alespoň jeden den v roce je věnován „oficiálně“ a celosvětově právě tomu, abychom ženám mohli poděkovat za to, že zkrátka jsou a mají všechny vlastnosti, které jsem vyjmenoval. I proto je náš svět a naše demokratická společnost tak různorodá, pestrá a zajímavá.

Mezinárodní den žen je svátek, který je významný a jehož tradice sahá daleko do minulosti. Vždyť ho slavíme na popud Organizace spojených národů, a to již několik desítek let. Věřím, že se již MDŽ oprostilo od nálepky, kterou mu proti jeho vůli vnutilo někdejší socialistické prostředí. Nyní v něm nejde o žádné „agitky“ a „umělé oslavy“ vzorů, ale o upřímné přání všeho dobrého a o poděkování.

Od počátku 20. století ušla naše společnost ve vztahu k ženám notný kus cesty. Je tak již mnoho desítek let zcela samozřejmé, že ženy mohou volit, jsou rovnocennými partnerkami mužů, mají stejná práva i možnosti na uplatnění v zaměstnání i v životě jako takovém. A myslím, že právě díky tomu je naše společnost a kultura tak bohatá.

Ještě jednou bych tedy rád popřál ženám k dnešnímu významnému dni vše nejlepší, a to se vším respektem a upřímností.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Janeček - profil

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

13:09 Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi Heleny Langšádlové, ministryně pro vědu, výz…