Janků (ODS): Pozastavuji své členství v ODS, rezignuji na všechny funkce i na mandát zastupitele

02.03.2015 18:00

Prohlášení Jiřího Janků

Janků (ODS): Pozastavuji své členství v ODS, rezignuji na všechny funkce i na mandát zastupitele
Foto: ODS
Popisek: Jiří Janků

Vážené kolegyně a kolegové, přátelé,

po poslední regionální radě, jsem se po zralé úvaze rozhodl rezignovat na veškeré své politické aktivity v ODS. Pozastavuji své členství v ODS, rezignuji na všechny vnitrostranické funkce a rezignuji na mandát zastupitele. Totéž činím jako člen Krajské hospodářské komory s mandáty člena představenstva KHK Pardubice a člena oblastní rady pardubické oblasti KHK.

Ty z Vás, které jsem pozval a dorazili jste na setkání dne 24.2, které jsem původně zamýšlel jako setkání k diskuzi nad krajskými volbami a členskými příspěvky starostů a dalších zástupců ODS ve státní správě do kasy ODS, jsem podrobně informoval o důvodu svého rozhodnutí.

Zde shrnu pouze zásadní důvody:

1) Trestní oznámení podané na mou osobu a trestní oznámení, které jsem zpětně podal na neznámého pachatele mi zabírá tolik času, že další již nemohu věnovat jiným aktivitám, než je rodina a podnikání.

Náprava škod vzniklých ze zcela nesmyslného obvinění (v rodině, firmě, osobní vztahy ve společnosti), další napadání a řešení této “kauzy” na jakýchkoli úrovních a dosažení spravedlnosti, mi zabere velké množství času a energie.

2) Před téměř každým obchodním, politickým či osobním setkáním se k tomuto tématu dostávám a zabírá mi čas toto téma rozkrýt.

Toto jsou dva zásadní body, které znamenají, že čas, jež jsem mohl věnovat politice, nyní musím věnovat řešení kauzy. Více volného času však nemám a nemohu tedy svou politickou činnost realizovat.

Další důvody jsou.

3) Členové regionální rady vnímají kauzu jako poškozující ODS a někteří dokonce označují moji obranu podáním trestního oznámení na neznámého pachatele jako za rozmazávání hovínka a zbytečnou. Nemohu však rezignovat na spravedlnost a ochranu nejen mých osobnostních práv, ale též své rodiny, s kterou jsem nerozlučně spjat a samozřejmě i společnosti, když postupuji s péčí řádného hospodáře a oprávněné zájmy a práva společnosti logicky hájím, když byly poškozeny.

4) Poslední kapkou bylo to, že se republikové vedení ODS hodlá touto kauzou zaobírat na úrovni morálky a etiky na základě stížnosti notorického stěžovatele pana Lipolda. Nemáme odvahu na úrovni morálky a etiky hodnotit dluhy vzniklé během kampaně do PS v roce 2010? Ale máme odvahu žádat o peníze na úhradu těchto dluhů ve výši 3,5 milionů naše úspěšné starosty nebo propírat osobnostní kampaň v řádu desetitisíců u vybraných kandidátů i když zdaleka nebyli s osobnostní kampaní jediní regionální ani republikově jediní...

Po takovémto postoji nemám ani špetku chuti, věnovat tomu další čas a energii.

Poslední avšak nejdůležitější důvod. Etika politika a veřejnost.

5) Jako zastupitel a člen komise pro strategii jsem začal pracovat na rozkrývání neefektivit práce a mám odvádět dobrou opoziční práci. V situaci, kdy není jasný výsledek obou trestních oznámení, nemohu zcela logicky pracovat například na kauze Tablety či rozhodovat v hlasováních o důležitých tématech města. Jakkoli je trestní oznámení podané na mou osobu a společnost neopodstatněné a nesmyslné, občané nemohou vědět, zda pro ně v této chvíli nepracuje člověk, který údajně porušuje zákon, byť to důrazně vylučuji.

V 21. století ve vyspělých demokraciích zvolený politik, solidní politik, na svůj mandát rezignuje v podobných případech v podstatě automaticky.

Zcela chápu, že občané nemohou a ani nechtějí řešit domněnky, co je a co není pravda. A s malým odstupem od vzniku účelové a nesmyslné kauzy musím uzavřít, že není vhodné, abych do doby jasného závěru trestního oznámení jako politik pracoval ani v pozici zastupitele ani předsedy ODS.

Děkuji všem, opravdu všem, za cenné zkušenosti. Přátelům za přátelství, která věřím přetrvají. Budovat lepší společnost lze dlouhodobě a cíleně, v tom budu prozatím mimo oblast politiky i nadále pokračovat.

Pokud budete stát o osobní setkání a podrobné vysvětlení, prosím napište. Rád zorganizuji společné setkání.

S přátelským pozdravem

Jiří Janků
www.jiri-janku.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Janků

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

21:03 Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důležitosti zachování práva veta v tvorbě energetic…