Jelínková (KDU-ČSL): Odpověď může dát jedině Ústavní soud

21.02.2021 9:46

Na to, jak vláda obešla Poslaneckou sněmovnu a na základě jednání s hejtmany vyhlásila od tohoto pondělka nouzový stav, reaguje Senát ústavní stížností. Podpořila ji většina senátorek a senátorů z klubu KDU-ČSL a nezávislí. V pátek byla stížnost odeslána.

Jelínková (KDU-ČSL): Odpověď může dát jedině Ústavní soud
Foto: Senát
Popisek: Šárka Jelínková (KDU-ČSL)

Podle předsedkyně senátorského klubu a první místopředsedkyně strany Šárky Jelínkové tento postup nelze ponechat bez povšimnutí. „Jde nám stejně jako vládě o životy a zdraví našich lidí. Ale krom toho, že je chceme chránit, tak jsme tady proto, abychom chránili základní principy demokracie a naší Ústavy. A toto se přeci vůbec nevylučuje“, vysvětluje Jelínková.

Jelínková se domnívá, společně s ostatními navrhovateli, že vláda zneužila této situace a že pošlapává Ústavu a demokratické principy. „Přeji si, ať pandemie brzo pomine. Ale až se za ní budeme ohlížet, až budeme sčítat všechny, bohužel, ztracené životy, tak nechceme, aby tam zůstala i pošlapaná Ústava a principy dělby moci," dodává Jelínková a připomíná, že vláda je kontrolována Poslaneckou sněmovnou.

Vláda podle předkladatelů měla i jinou možnost vyhlášení nouzového stavu. „Stačilo zasednout k jednomu stolu s opozicí, která na jednání byla připravena," sdělil předseda Senátu Miloš Vystrčil. Stížností tedy chtějí senátorky a senátoři zjistit jednak to, jak na současný stav nahlíží Ústavní soud a zároveň chtějí vědět i to, zda je do budoucna takovéto jednání vlády možné a přípustné. „Přeci jde chránit zdraví a životy a přitom dodržovat Ústavu," uzavírá Šárka Jelínková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…