Jelínková (Zelení): Je nepřijatelné, aby uhlobaroni a další fosilní magnáti vydělávali na úkor přírody

02.07.2018 20:59

Komentář na facebookovém profilu ke druhému českému Klimakempu

Jelínková (Zelení): Je nepřijatelné, aby uhlobaroni a další fosilní magnáti vydělávali na úkor přírody
Foto: Zelení
Popisek: Zelení

Poslední roky se vyznačují klimatickými extrémy, mnoho zemí včetně Česka například sužují nebývalá sucha. Klima se mění a odborníci se shodují, že značnou vinu na tom nese těžba a spalování fosilních zdrojů.

Ke druhému českému Klimakempu, který se konal od středy do neděle v Louce u Litvínova a upozornil na význam klimatické spravedlnosti, se proto připojili i někteří členové a členky Zelených.

„Hnutí za klimatickou spravedlnost sílí po celém světě. Je nepřijatelné, aby uhlobaroni a další fosilní magnáti, kteří znečišťují prostředí a nevratně mění klima, královsky vydělávali na úkor přírody, nás všech i budoucích generací.

V debatách na Klimakempu zaznívalo, že k záchraně planety se musíme propojovat napříč – jako aktivistická hnutí, neziskové organizace i politické strany, a to od místní úrovně až po mezinárodní. Těší mě proto, že Klimakemp zaznamenal hojnou a pestrou účast. Jeho aktivity uvítala i řada místních, kteří musejí snášet negativní dopady těžby, zároveň se jí ale mnohdy nemohou vzepřít kvůli nedostatku jiných pracovních příležitostí.

Proto Zelení dlouhodobě prosazují opatření pro přechod k bezuhlíkové energetice, která bude nejen čistá, bezpečná a úsporná, ale nabídne i nové možnosti pracujícím. Nesmíme ale marnit čas, protože na mrtvé planetě není nic, ani pracovní místa," říká druhá místopředsedkyně Zelených Petra Jelínková, která se zúčastnila programu Klimakempu i demonstrace u uhelného dolu Bílina.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Blažek reálně paralyzuje soudnictví v Česku. Podporuju stávku

21:10 Šlachta (Přísaha): Blažek reálně paralyzuje soudnictví v Česku. Podporuju stávku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke stávce zaměstnanců soudů.