Ježek (ANO): Proč nejít k evropským volbám?

20.05.2014 15:21

U eurovoleb prý hodně záleží na počasí. Čím hezčí konec května, tím nižší účast voličů. Málokdo si ale přizná, že se zbavil svého občanského práva jen kvůli dřívějšímu odjezdu na víkend. Hledejme tedy vznešenější důvody, proč se volbám vyhnout. Osobně vidím tři základní, k neúčasti přitom stačí jen jeden z nich.

Ježek (ANO): Proč nejít k evropským volbám?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Ježek, europoslanec za hnutí ANO

Výsledek voleb neovlivním: Tento důvod platí obecně pro všechny volby. Co zmůže jeden hlas nebo dva, tři, když půjdeme celá rodina… No jo, ale kdo tedy může určit výsledek voleb, když každý má jen jeden hlas? Zjevně každý, kdo jde volit. Bohatý, chudý, zdravý, nemocný, ženatý, svobodný či zavřený. Sám moc moci nemám, tak proč bych se své moci volit vzdával, někomu ji přenechával a zvyšoval tak váhu jeho hlasu? Neznám ho a třeba zvolí někoho, koho obzvlášť nesnáším… Dobrá, tenhle důvod se nepovedl. Zvlášť, když si představím ty, kteří jsou k volbám vždy vzorně sešikovaní – voliči extrémní levice a extrémní pravice. Váhu jejich hlasu zvyšovat nehodlám.

Evropský parlament se mě netýká: Proč bych měl volit do parlamentu, který pendluje mezi Bruselem a Štrasburkem, co ten má se mnou společného? Informace se ale v poslední době sypou ze všech stran. Těžko se strká hlava do písku před faktem, že Evropský parlament spolurozhoduje s Radou EU (složenou z ministrů všech členských zemí) o valné většině evropských zákonů. A ať se mi to líbí nebo ne - někde více, někde méně - legislativa přijímaná na evropské úrovni můj život zkrátka ovlivňuje. Možná už téměř ve srovnatelné míře jako zákony vznikající u nás. Takže vlastně ani důvod číslo dvě proč nejít k volbám příliš neobstojí. Naštěstí máme ještě „trojku“, tam to vypadá jako tutovka.

V EU nic nezměníme: Co zmůže naše země mezi více než 25 dalšími, mnohdy většími, co svedou naši poslanci v početném Evropském parlamentu? Jenže i tady platí, kdo umí, umí, kdo neumí… kouká. Když Unií umí pootočit zhruba stejně velká Belgie nebo půlmilionové Lucembursko, tak to asi jde. A nemusíte být ani zakládajícím členem, abyste mohli tuto roli hrát. Třeba polský ministr zahraničí Sikorski je klíčovou osobou v jednáních EU o situaci na Ukrajině. Zná problematiku ze všech úhlů, má motivaci a schopnost se prosadit. Pokud budeme mít správné lidi na postech ministrů a europoslanců, můžeme hrát v Unii důstojnou roli, můžeme ji spoluvytvářet a své si obhájit.

Zdá se, že jsem si všechny tři základní důvody, proč nejít k evropským volbám, sám úspěšně vyvrátil. Vždy je šance na změnu k lepšímu, jen je třeba chtít. Měnit můžeme jak naši účast v evropských volbách, tak samotnou EU a naši pozici v ní. A pokud nechceme? Tak tu pořád ještě zbývá ona výmluva na pěkné počasí.

Petr Ježek, kandidát hnutí ANO do EP

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ANO

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…