Jílková (KDU-ČSL): Firemní školky nadále zůstanou výhodným benefitem

31.01.2024 20:07 | Tisková zpráva

Ministerstvo financí a Finanční správa sjednotily výklad pro započítávání firemních školek jako zaměstnaneckého benefitu. Díky tlaku a diskusi, kterou vyvolávala například poslankyně KDU-ČSL Marie Jílková, se resort financí rozhodl provést legislativně-technickou úpravu zákona o daních z příjmů.

Jílková (KDU-ČSL): Firemní školky nadále zůstanou výhodným benefitem
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Marie Jílková

„Je to jedna z nejasností, které vyvstaly s přijetím konsolidačního balíčku. Zde je stanoveno, že benefity mohou být započítávány do výše zhruba dvacet tisíc korun ročně na zaměstnance. To by v případě firemních školek znamenalo, že by řada rodičů musela na školky významně doplácet, protože jakýkoli benefit nad hranici dvacet tisíc je považován za příjem zaměstnance a příslušně zdaněn. Po debatě s experty na danou problematiku dojde k úpravám. Podniky a společnosti, které nabízejí svým zaměstnancům jako nepeněžní benefit firemní školku, tak budou mít oporu v zákoně a budou vědět, jaká jsou pravidla,“ s úlevou konstatuje poslankyně Marie Jílková.

V čem ony úpravy budou spočívat? „Do doby zákonného zpřesnění bude platit aktuální výklad, na kterém se shodla Finanční správa i Ministerstvo financí. V praxi bude vše fungovat následovně. Je-li obvyklá cena obecní školky v místě a čase ve výši 1500 korun měsíčně a zaměstnanec platí 500 korun, do ročního limitu benefitu se mu započítá 1000 korun. Platí-li zaměstnanec 1500 korun a více, do limitu se nezapočítá nic,“ popisuje Jílková.

Toto pravidlo bude v zakotveno i v zákoně a finanční správa se do té doby bude řídit závazným výkladem již nyní, od ledna 2024.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Klán (KSČM): Za Langšádlovou je tak "obrovský kus práce", že už nemá co dělat a končí

4:31 Klán (KSČM): Za Langšádlovou je tak "obrovský kus práce", že už nemá co dělat a končí

Jeden z největších mozků současné vlády a světové vědy, bývalá šéfka penzionu, absolventka zkrachova…