Johnová: Změna sedmdesát let staré sociální politiky bude nákladná

27.08.2019 19:58

Rada hl. m. Prahy na návrh radní pro sociální oblast Mileny Johnové schválila realizaci projektu „Transformace systému péče o Pražany, kteří potřebují intenzivní podporu a byli umisťováni do zařízení mimo HMP“.

Johnová: Změna sedmdesát let staré sociální politiky bude nákladná
Foto: Twitter
Popisek: Milena Johnová

Jeho cílem je zejména zajistit dostatečné kapacity podpory pro Pražany se speciálními potřebami přímo v hlavním městě, zlepšit koordinaci péče a podpory, ukončit praxi vyvážení Pražanů do vzdálených koutů České republiky a modernizovat poskytovanou péči.

Dlouhodobou vizí hlavního města Prahy je zajistit kvalitní a důstojný život pro všechny Pražany. V případě obyvatel se zdravotním postižením je nedílnou součástí takového úkolu vytvoření systému dostupných sociálních a zdravotních služeb na území hlavního města.

„V koaliční dohodě jsme se zavázali přestat s vyvážením Pražanů do vzdálených koutů České republiky a s realizací tohoto závazku nám významně pomůže projekt Transformace systému péče. Desítky i stovky kilometrů od Prahy totiž žije v zařízeních hlavního města na 1 500 Pražanů s postižením, které dodnes – třicet let po pádu komunizmu – Praha stále odsouvá mimo město,“ uvedla radní pro sociální oblast Milena Johnová.

Bude třeba především rozšířit kapacity a zvýšit pružnost sociální služeb poskytovaných na území hlavního města. Dále bude potřeba podpořit provázanost a spolupráci mezi sociálními službami, odbory sociálních věcí i zdravotními službami. V pěti mimopražských zařízeních začne působit tým odborníků, kteří pomohou zajistit odpovídající služby i materiálně technické podmínky potřebné pro důstojný život.

„Změna sedmdesát let staré sociální politiky bude nákladná. Děláme všechno proto, abychom v Praze využili také evropské zdroje, které pro nás byly vyčleněny, ale zatím ležely ladem. Finanční prostředky využijeme k tomu, aby už lidé nemuseli odcházet z Prahy kvůli nedostatečné nabídce služeb a aby ti, kdo se chtějí vrátit, v Praze našli pomoc, kterou potřebují.“

Díky rozhodnutí může nyní Praha předložit oficiální žádost Ministerstvu práce a sociálních věcí, se kterým byl obsahu projektu v minulých měsících konzultován a které realizaci projektu v této podobě podporuje. Předpokládaný termín zahájení je 1. 10. 2019 a ukončení 30. 6. 2022. Celkové náklady projektu realizovaného v rámci Operačního programu Zaměstnanost se odhadují na 143 564 378 korun, přičemž 50 procent se bude čerpat z fondů Evropské unie, 45 procent ze státního rozpočtu a pět procent z rozpočtu hlavního města Prahy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (ANO): Kolik návrhů opozice bylo projednáno od začátku volebního období?

23:08 Vondráček (ANO): Kolik návrhů opozice bylo projednáno od začátku volebního období?

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 21. května 2024 k zákonu o zemských znacích a vlajkách