Jourová (ANO): Jak odvrátit pozornost od problémů dneška

24.10.2013 6:27

Stupňování negativní kampaně proti ANO posledních dní jsme čekali. Hysterie zavedených politických stran a na ně napojených kmotrů a kmotříčků se dala očekávat. Aby se k podílu na řízení země dostali lidi, kteří nevisí jako loutky na jejich šňůrkách, přece nemohou dopustit – byla by to krajně nežádoucí systémová chyba.

Jourová (ANO): Jak odvrátit pozornost od problémů dneška
Foto: Hans Štembera
Popisek: Věra Jourová

Drancování dobytého území pod přímým vedením politiků nebo aspoň za jejich tichého přihlížení (např. paní Němcovou) už v této zemi JE SYSTÉMOVÉ – jedná se o spolehlivě fungující mechanismy, které jsou jednou za čtyři roky nepříjemně obtěžovány vůlí voličů.

Svobodné volby jsou jedním z klíčových prvků demokracie, které v naší zemi postupně ubývá. Stále více vlivu na naše životy totiž mají nikým nevolení lidé držící v šachu ty volené. Hysterii a investování milionů do negativní kampaně proti ANO za účelem odvrácení pohromy lze pochopit, ale je nutné ji správně interpretovat – ANO v politice ohrožuje finanční a mocenské zájmy zavedených struktur. Postavit se jim zavedenému systému bude od nově zvolených politiků vyžadovat obrovskou osobní statečnost.

Negativní kampaň jsme tedy čekali (a nesnížíme se k tomu, abychom ji opětovali). Bylo jen otázkou, jakou formu a obsah bude špinavá kampaň mít. Nyní se tedy otáčí na členství předsedy hnutí Andreje Babiše v KSČ a jeho údajné spolupráci s StB. Do voleb ještě zbývá pár dní, za které se dá vykydat tuna další špíny.

Kartu antikomunismu a StB hrají kromě anonymních útočníků i zcela neanonymní soupeři Andreje Babiše v debatách. Kupříkladu napadání ze strany paní Němcové, která tím zároveň osvědčila zarážející odtržení od reálných problémů současné společnosti a naprostý nedostatek sebereflexe – jakoby neviděla ekonomické problémy země, korupcí obklíčené veřejné investování, nezdařené takzvané reformy, nestabilitu a nejistotu způsobenou zmatečnou legislativou, nevymahatelnost spravedlnosti, chudobu, která se týká neustále narůstajícího počtu občanů…

To jsou skutečné problémy lidí, se kterými mluvíme při kampani v ulicích měst a obcí České republiky na sklonku roku 2013. A to jsou zároveň problémy, které chceme postupně řešit my, kteří jsme spojili svá jména s ANO.

Vytahovat na sklonku roku 2013 kartu členství Andreje Babiše v KSČ považuji za laciné a zároveň zoufalé odvracení pozornosti od problémů dneška a od toho, kdo je za ně právně a politicky zodpovědný. Osobně jsem zažila v totalitě půlku života a dobře si pamatuji pocit pobytu ve svěrací kazajce, kdy režim nedával lidem příliš mnoho možností volby a rozhodování o vlastním životě.

Je ale velmi problematické tehdejší konání posuzovat ze zorného úhlu dneška, kdy jsme nadáni možností svobodného rozhodování. I proto mi jako závažnější morální poklesek než něčí předlistopadové členství v KSČ připadá, rozhodne-li se dnes někdo svobodně pro korupci a zneužití nabytého politického mandátu ve prospěch kmotrů.

Věra Jourová, místopředsedkyně hnutí ANO

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ANO

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…