Jurečka (KDU-ČSL): Chci nastartovat rozvoj moderní energetiky

06.04.2021 14:15

Komentář na facebookovém profilu k rozvoji energetiky

Jurečka (KDU-ČSL): Chci nastartovat rozvoj moderní energetiky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marian Jurečka

Proto navrhuji zavedení systému aukcí, který se v zahraničí velmi osvědčil a naše vláda ho nepochopitelně opomíjí. Například v Německu se podařilo díky tržní soutěži stlačit ceny solární energie od roku 2015 až o polovinu! U nás by mohl v tomto desetiletí přinést úsporu miliard a vytvořit desetitisíce pracovních míst! Jak? To se dočtete níže.

V navrhovaném systému bude mít vláda možnost vyhlašovat samostatná kola aukcí pro daný typ zelené energie, a to podle vývoje technologií. Systém je tak technologicky neutrální a zajišťuje, že tu vznikne skutečné tržní prostředí pro využívání obnovitelných zdrojů a tlak na budoucí využití těch nejlevnějších a nejefektivnějších. Jako odběratelé díky tomu budeme čerpat výhody zelené energie za rozumné peníze.

Z hlediska zájemců o výstavbu by systém fungoval tak, že by předkládali své projekty s jasně stanovenými výkupními cenami. Provozní podporu by získali pouze ty s nejnižší cenou. Navíc ve svém návrhu jasně definuji, kam lze umístit solární projekty. Jde zejména o střechy, průmyslově znečištěné lokality nebo neúrodnou půdu. Aukce se mohou vyhlásit také pro inovativní řešení jako jsou projekty agrivoltaiky nebo fotovoltaiku umístěnou na vodní hladině.

Na podporu dosáhnou malé a střední výrobny, firmy, školy, úřady, obce nebo i rodinné domy. Ti všichni by mohli umístit solární panely na střechy svých nemovitostí a začít za předem jasně stanovených podmínek vyrábět solární energii. Vláda s něčím takovým bohužel vůbec nepočítá.

Celý systém jsem připravoval ve spolupráci se Svaz moderní energetiky, Svazem průmyslu a obchodu, Hospodářskou komorou, Svazem měst a obcí nebo se Sdružením místních samospráv a s ekologickými organizacemi. Ti všichni vidí v rozvoji obnovitelných zdrojů výrazný potenciál. Konkrétně se jedná jen v průběhu tohoto desetiletí o reálný prostor k vytvoření až 30 tisíc pracovních míst a růst HDP o 7%!

Současně můj návrh zavádí pro odčerpání možných nepřiměřených zisků zvýšení solární odvodu (tzv. solární daň) a to ve výši 10 % pro projekty z roku 2009 a 2010. Solární odvod přinese každý rok do státního rozpočtu až 5,5 miliardy, o které půjde snížit zatížení spotřebitelů v platbách na zelené zdroje energie. Je to jasná a předvídatelná částka, na rozdíl od vládního návrhu nebude nutné zvyšovat kapacity úředníků pro kontroly projektů a opatření je také předvídatelné pro majitele elektráren.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Naše země ve hře velmocí plní pokyny a přání jiných

11:04 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Naše země ve hře velmocí plní pokyny a přání jiných

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zatčenému ukrajinskému ministru zemědělství, který …