Jurka (ODS): Radnice je v získávání dotací úspěšná

03.01.2020 12:12

Své cíle naplňují: město dosahuje na milionové dotace.

Jurka (ODS): Radnice je v získávání dotací úspěšná
Foto: ODS
Popisek: ODS

Dokončili a mnohé ještě plánují dovršit v případě nejrůznějších studií a projektových dokumentací. Podle vedení Vyškova nesmírně důležitá a mnohdy opomíjená oblast. A při ohlížení se za právě uplynulým rokem i nadcházejícími dvanácti měsíci jde i nadále o jeden z podstatných cílů současné koalice: vždy prověřit všechny možnosti, zda k dané investici nebo provozu není možné získat mimorozpočtové peníze.

Starosta Vyškova Karel Jurka je přesvědčený, že radnice je v této oblasti úspěšná. „Někdo to může nazvat šuplíkovými materiály, ale bez připravené dokumentace nemůžeme myslet na dotace. A ty jsou nesmírně důležité. Chystáme podklady i pro dlouhodobě neřešené problémy Vyškova. Konkrétní dotační výzvy pečlivě sledujeme, jakmile se objeví, jsme na ně připra vení a můžeme o mimorozpočtové zdroje požádat,“ zdůraznil vyškovský starosta.

Jen v oblasti školství nejsou peníze, které se příspěvkovým organizacím města nabízejí z evropských i státních zdrojů, rozhodně zanedbatelné. „Cílem je získávat peníze z jiných zdrojů, abychom nezatěžovali městský rozpočet. Vždyť jen právě v této oblasti jsme dosáhli na víc než 23 milionů korun. Jde o téměř sedminásobek let minulých. Některé další projekty v hodnotě dalších 13 milionů jsou před rozhodnutím o přidělení dotace,“ potvrdila jeho slova místostarostka Karin Šulcová.

Absence kulturního zařízení s kapacitně dostačujícími prostorami je stěžejním tématem aktuálního volebního období. A i v tomto případě chce vedení radnice zkoušet dotační možnosti. Radní města i následně zastupitelé zvedli ruku pro variantu přístavby Besedního domu. Znamená to tedy rozpracování varianty, přípravu investičního záměru i podkladů pro zadání projektové dokumentace. „Vznikla studie porovnávající náročnost přístavby Besedního domu s alternativou rekonstrukce Posádkového domu armády. Cílem bylo dosáhnout maximálně objektivního pohledu při hodnocení obou možností,“ informoval starosta Vyškova.

Připomněl rovněž spoluúčast města na pořádání koncertu Kryštof hraje pro Vyškov. „Hudební akce roku se skupinami Kryštof a Mirai se uskuteční právě i na podporu výstavby nového kulturního zařízení. Kapela padesát korun z každé vstupenky věnuje na náš záměr výstavby,“ potěšilo starostu.

Místostarosta Josef Kachlík zmínil i dotační možnosti v oblasti životního prostředí, na kterou je ze strany veřejnosti dlouhodobý tlak. „Máme rozpracované čtyři projekty, nejdále je záměr k vytvoření mokřadu v místě zvaném Padělky mezi dálničním přivaděčem a Kačencem. Výstavbou zvýšíme retenční schopnost území a vytvořil by se důležitý biotop pro existenci řady vodních a mokřadních živočichů a rostlin. V případě odhadovaných 10 milionů za realizaci jsou dotace také stěžejní,“ sdělil místostarosta Kachlík.

Připomněl rovněž záměr vybudování lokálního biocentra nad Dědicemi, pás stromů, keřů a trávy, který má vzniknout u Letního pole, i plánovaný zelený pás nedaleko sídlištní zástavby na Osvobození. Těší ho rovněž loňské opravy soch, božích muk nebo křížků. „Budeme v nich pokračovat,“ slíbil místostarosta Kachlík s tím, že k velké letošní investici bude patřit také oprava krovu a střešního pláště objektu bývalé synagogy. „Rovněž zde se můžeme bavit o prostředcích mimo rozpočet. Synagoga je nově kulturní památkou a bude možné čerpat například dotaci z programu pro regeneraci městské památkové zóny,“ upozornil místostarosta.

Dotační peníze mají pomoci také při rekonstrukci Nového zámku. Zastupitelé kývli na pořízení generelu jeho obnovy, který bude podkladem pro další projektovou přípravu.

S velkým zájmem bude letos vyškovská veřejnost sledovat zásadní modernizaci letního plaveckého areálu. Ta nakonec počítá s podstatně větším počtem položek než původní záměr. Pouze částečné zásahy by jen generovaly další a další náklady, větší investice budou zejména v otázce technologií. „Každá technologie je nejsilnější podle nejslabšího článku. Venkovní bazén získá novou nerezovou vanu, v ní počítáme s dvěma drahami pro kondiční plavání, velkou část ovšem vyplní lákavé vodní atrakce. Podařilo se dotáhnout projektovou dokumentaci a vybrat dodavatele: veřejná zakázka je vysoutěžená na bezmála 57 milionů korun,“ popsal vyškovský místostarosta Roman Celý, kterého rovněž těší posun v otázce výstavby nové skautské klubovny.

Zmínil i cyklodopravu, kdy například na projektu zhruba patnáctikilometrové cyklostezky Cukrovarská dráha město spolupracuje s dalšími šesti obcemi. „I v tomto případě usilujeme o získání dotace,“ řekl. V přípravě je podle jeho slov i propojení Vyškova s Pustiměří a Hamilton s Lhotou. „Jednáme rovněž o opravě komunikace přes „Kašparov“ spojující Vyškov s Drnovicemi,“ doplnil místostarosta Celý.

Co se týče dopravy, důležitá je rovněž finišující rekonstrukce autobusového nádraží. Jde sice o soukromou investici, radnice ale byla součinná v mnoha přípravných krocích. „Diskutované bude také roky plánované zdvoukolejnění železniční trati. Dál trváme na vymístění nákladového nádraží ze zastavěného území města na jiné místo modernizované trati Brno-Přerov. Můžu prozradit, že jsme na dobré cestě,“ poznamenal místostarosta Celý.

Nejvýznamnější zásahy letos čekají na kino Sokolský dům. Tříletá rekonstrukce vstoupí do své druhé etapy, která bude pro milovníky filmů nejviditelnější. „Řemeslníci se zaměří na kompletní renovaci velkého sálu a vznikne pevné hlediště s pohodlnějšími sedačkami, jde o důležitý krok vedoucí k plnohodnotnému kinu. Je dnoduše řečeno: když dovnitř diváci po letošních zásazích vstoupí, uvidí jiný sál,“ připomněl starosta Jurka.

Podle místostarosty se následně může přistoupit i k využití předsálí. „Nabízí se kavárna, chceme oživit tradici výstav,“ přiblížil místostarosta Kachlík.

Konkrétnější obrysy už má také řešení sokolského areálu úzce souvisejícího s definitivním vyřešením sportovního zázemí pro Základní školu Tyršova. „Chystáme odkup nemovitých věcí sokolského hřiště včetně zpracování projektové dokumentace na rekonstrukci nevyužívaného hřiště, které má sloužit i právě žákům sousední školy. V letošním roce v rámci první etapy budeme řešit zázemí pro školní družinu a školní klub výstavbou relaxačně vzdělávacího areálu, ale v obou případech se budeme pochopitelně snažit dosáhnout i na mimorozpočtové prostředky,“ potvrdila místostarostka.

Shodují se opakovaně také v tom, že je klíčové věnovat se kritickým hlasům a vysvětlovat, proč jdou tou či onou cestou. I proto zřídili projekt Starostovny nebo hned několikrát v uplynulých dvanácti měsících besedovali o nejrůznějších tématech s obyvateli města. „Komunikace je základ. Otevřeli jsme radnici lidem. Každého vyslechneme, téma si rozebereme nebo se jdeme na konkrétní místo podívat. Něco má řešení rychlé, jiné je delší. Požadavky a problematiku místních vnímáme, nezametáme ji pod koberec,“ zdůrazňují závěrem.

Některé z investic loňského roku (případně před dokončením):

- šestimetrová rozhledna na Oranžovém hřišti

- zvýšení počtu kamer stávajícího městského kamerového systému

- regenerace pobytových ploch a hřišť (Kpt. Otakara Jaroše, Tyršova, Lípová, Maxima Gorkého)

- výměna sprch za elektronické v Aquaparku Vyškov

- investice do mateřských a základních škol

- nový celobetonový skatepark

- rozšíření lemuří expozice v ZOO PARKu Vyškov

- stavební úpravy komunikace v bývalém školním statku

- rozšíření počtu kolumbárií na vyškovském hřbitově

- nová služební vozidla pro městskou policii a dobrovolné hasiče

- výměna střešní krytiny a modernizace datové sítě a IT infrastruktury v Knihovně Karla Dvořáčka

- zázemí dětského dopravního hřiště

- oprava kotelny v rámci rekonstrukce kina Sokolský dům

- rekonstrukce chodníků včetně zjednosměrnění Moravské ulice

- obnova památníku Obětem komunismu a jeho okolí

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Výrobky bez kazítek a s možností opravy

12:12 Kolaja (Piráti): Výrobky bez kazítek a s možností opravy

Udržitelnější výrobky, které bude možné po rozbití opravit, a až doslouží, dočkají se recyklace. To …