Vyškov: Kulturní dům - zastupitelé se rozhodli jít cestou přístavby

26.12.2019 10:06

Přímá vazba na stávající Besední dům, výhodná poloha v centru Vyškova, možnost bez problémů využít nejnovější technologie, konstrukce a stavební materiály, nižší investiční náklady a v budoucnu i ty provozní. Jedno ze stěžejních témat aktuálního volebního období, tedy absence kulturního zařízení s kapacitně dostačujícími prostorami, udělalo významný krok kupředu.

Vyškov: Kulturní dům - zastupitelé se rozhodli jít cestou přístavby
Foto: Vyškov
Popisek: Vyškov

Zastupitelé Vyškova totiž na svém zasedání v pondělí 16. prosince zvedli ruku pro variantu přístavby Besedního domu. Studie nyní poslouží jako výchozí podklad pro další projekční práce. „Všichni vnímáme potřebu postavit chybějící kapacitu nejenom pro pořádání rozsáhlejších kulturních akcí, ale i vytvoření kvalitního zázemí pro vyškovskou divadelní scénu, větší plesy a podobná společenská setkání. Spojením historických prostor stávajícího Besedního domu s nově navrhovanou přístavbou vznikne multifunkční objekt, který nám zabezpečí naše požadavky a zároveň vybudování stavebně a funkčně jednotného celku přinese dlouhodobé provozní úspory,“ sdělil k rozhodnutí zastupitelů starosta Vyškova Karel Jurka.

Ve studii se podařilo propojit jednotlivá podlaží tak, aby byla společně funkční, nabízí i značnou variabilitu v organizaci. Mohou se tak konat dva samostatné programy v jeden čas. Kapacita hlavního sálu předběžně počítá se zhruba 550 sedícími diváky. Foyer hlavního sálu nové stavby by byl propojený s foyerem stávajícího Besedního domu, tedy v úrovni druhého nadzemního podlaží. Nová scéna má vzniknout v proluce mezi Besedním domem a bývalou tiskárnou.

Další postup nyní spočívá v podrobném rozpracování schválené varianty, přípravě investičního záměru a podkladů pro zadání projektové dokumentace. „Nyní máme prostor vyrazit do jiných kulturních zařízení, ve kterých se chceme inspirovat, oslovíme odborníky na vnitřní technologie a ve spolupráci s akademickými pracovníky Fakulty architektury Vysokého učení technického v Brně vyspecifikujeme zadání, které je logicky zatím všeobecné. Následně předstoupíme před zastupitele a předložíme podrobný investiční záměr a požádáme o peníze na projektovou dokumentaci. Bavíme se o částce v rozmezí 12 až 15 milionů korun za projekt, taková je realita,“ popsal další postup starosta Vyškova.

Od začátku na stole ležely dvě varianty: přístavba Besedního domu nebo rekonstrukce Posádkového domu armády (PDA). Cílem bylo dosáhnout maximálně objektivního pohledu při hodnocení obou alternativ.

Rekonstrukce dnes chátrajícího objektu se většině zastupitelů jevila jako varianta méně výhodná, nepřiměřená finančním možnostem a potřebám města a z pohledu dlouhodobé udržitelnosti fungování rovněž jako riziková. „Již radní se vyjádřili jednomyslně. Nesporným faktem je, že PDA nevlastníme. Nepatří nám. Co je pro mě osobně nejdůležitější, je rozpočet budoucí ekonomiky a využitelnosti toho, co zde máme. Musíme si uvědomit, že v případě rekonstrukce PDA by nám trpěla naplněnost. Budovu nezmenšíme, jsme limitováni stávající nosnou konstrukcí a prvky. Povrchové konstrukce jsou buď dožilé, poškozené nebo nevyhoví současným standardům. Navíc bychom museli zřídit další detašované pracoviště Městského kulturního střediska Vyškov. Objemově jde o téměř dvojnásobně tak velký objekt, takže musíme myslet i na výrazně vyšší výdaje za energie. Dalším důvodem je nemalý rozdíl v pořízení,“ zmínil starosta Jurka. Hovoříme o studii, nicméně v případě PDA by byla cena až o 70 milionů vyšší než u přístavby. „Plus pochopitelně odkup objektu posádkového domu,“ upozornil starosta města.

Připomněl, že stejně jako jeho koaliční kolegové přivítá věcnou debatu. „Jsme na začátku. Potrvá několik let, než nový kulturní stánek otevřeme. Stavět začneme nejdřív až v posledním roce tohoto volebního období. Komunikace je základním prvkem. Jednotlivé kroky týkající se nové scény budeme vysvětlovat, chceme, aby Vyškované věděli, nad čím zrovna pracujeme,“ uzavřel vyškovský starosta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Smíchovskou lávku dostalo město od Prahy bezúplatně

13:05 Mladá Boleslav: Smíchovskou lávku dostalo město od Prahy bezúplatně

Smíchovská lávka, jejíž část loni Mladá Boleslav zachránila před sešrotováním, je nyní oficiálně maj…