Jůzl (KDU-ČSL): Eutanazie teoretická i praktická

01.10.2019 15:49

Poslankyně za ANO – a kupodivu i lékařka - Věra Procházková chce uzákonit eutanazii. Požádat by o ni mohl každý člověk starší 18 let, o aplikaci by rozhodla komise právníků a lékařů. Poslankyně argumentuje dnes již většinovou podporou laické a údajně i odborné veřejnosti.

Jůzl (KDU-ČSL): Eutanazie teoretická i praktická
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Čeněk Jůzl

Možná by se ale laických zastánců měla zeptat na jednu věc: „Pokud by smrtící injekci dědečkovi, babičce, synovi nebo dceři nepodal lékař, ale měli jste to udělat Vy – opravdu byste to udělali?“ Při odpovědi by se možná z řady zastánců najednou stali odpůrci. Je to totiž trochu alibismus: „Ano, my si přejeme usmrtit našeho nejbližšího, ale ať to udělá někdo jiný, ne my.“ Je to snaha přehodit odpovědnost za nepopulární rozhodnutí na někoho jiného.

Korunu všemu poslankyně Procházková nasadila svým prohlášením, že by se těmito „anděly smrti“ mohli stávat pracovníci hospiců, protože hospic přece je od toho, aby se v něm umíralo. Vlna nevole, kterou její slova vyvolala, ve mně vyvolává naději, že snad uzákonění eutanazie u nás (zatím neprojde). Z vlastní zkušenosti vím, jak je těžké trpět bolestí, ale přesto si myslím, že nemáme právo uměle někomu ukončit jeho život.

Ing. Čeněk Jůzl, zastupitel Kraje Vysočina (KDU-ČSL)

(článek byl zaslán do zářijového vydání Novin Kraje Vysočina)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KSČM: Novela zákoníku práce nás vrací do 19. století

4:31 KSČM: Novela zákoníku práce nás vrací do 19. století

Jako by nestačilo, že na svém jednání, které začalo 21. května, má Poslanecká sněmovna PČR projednáv…