Jůzl (KDU-ČSL): Populismus kolem náhrad církvím jako pojítko

20.06.2018 13:40

Populismus je mocný fenomén a tentokrát se v něm spojila ČSSD a ANO s komunisty v tažení za zdanění náhrad církvi. Přestože všichni vědí, že to přes ústavní (či evropský) soud nemůže projít.

Jůzl (KDU-ČSL): Populismus kolem náhrad církvím jako pojítko
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Čeněk Jůzl

U komunistů je důvod jasný: trvalý nenávistný třídní boj, který je v rozporu s působením církví. U ANO a ČSSD je to čistě snaha být ve vládě, a tak kalkulují i s hlasy této ateistické společnosti.

Podle toho také ta společnost vypadá. Opět se v ní oživuje představa tlustých prelátů, kteří si za ty peníze koupí drahé jídlo, luxusní auta a prsteny. Přitom náhrady postupně umožní církvi odluku od státu. A část náhrad církvi umožní pečovat o cenné stavby, kvůli kterým k nám jezdí turisté. I ti, kdo nechodí do kostela, často cítí, že kostely, kláštery a další objekty jsou historickým dědictvím předků, součástí naší země a nás samých. A spojují se v úsilí o jejich záchranu.

V Havlíčkově Brodě je takovým příkladem kostel svaté Kateřiny a fara, v okolí významná trojice Podlipnických kostelů v Loukově, Řečici a Dolním Městě, klášter Želiv a další. Věřím, že takové úsilí bude dál lidi spojovat a bude důkazem, že naše společnost není zaměřená jen na majetek. Bohužel u části politiků tomu tak není a kvůli populismu a vyvolávané závisti jsou schopni zbořit už jednou dojednané dohody.

Ing. Čeněk Jůzl, zastupitel Kraje Vysočina (KDU-ČSL) a místostarosta Havlíčkova Brodu

(článek byl zaslán do červnového vydání Novin Kraje Vysočina)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Farský (STAN): Prosté říkání NE na jakýkoliv složitý problém dnešního světa nic nevyřeší

8:14 Farský (STAN): Prosté říkání NE na jakýkoliv složitý problém dnešního světa nic nevyřeší

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k politice SPD.