KDU-ČSL: Česko patří mezi nejproblémovější země při čerpání EU dotací

29.04.2014 7:25

Česko patří dlouhodobě mezi nejproblémovější země při čerpání evropských dotací. KDU-ČSL na tento problém upozorňuje už dlouhodobě a za pravdu jí dala i nedávná návštěva delegace kontrolního výboru Evropského parlamentu pod vedením německé europoslankyně Ingeborg Grässleové.

KDU-ČSL: Česko patří mezi nejproblémovější země při čerpání EU dotací
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

Stavba metra dvakrát dražší než v Hamburku

„Jak asi všichni očekávali, výsledky kontrol nedopadly pro Česko zrovna nejlépe. Zjistilo se, že některé projekty byly naprosto nesmyslné, jako je například zvedací most v Kolíně, přes který neproplula jediná loď. Další z nich měly být podezřele předražené. Asi každého musí praštit do očí, když vidí, že při rozšíření trasy A pražského metra měly být náklady na jeden kilometr dvakrát dražší než v Hamburku,“ popisuje některá zjištění evropské delegace kandidát do Evropského parlamentu Tomáš Zdechovský.

 Jde o peníze všech daňových poplatníků

„Měli jsme dojem, že kontrolní systém byl v Česku nastavený tak, aby umožňoval neregulérnosti či dokonce podvody. Pravidla chránící soutěž byla obcházena a žádosti o projekt byly projednávány ve prospěch předem určených příjemců,“ uvádí se v tiskové zprávě vydané Ingeborg Grässleovou.

„Je proto v našem zájmu zlepšit kontrolní mechanismy pro získávání evropských dotací, a zabránit tak protiprávnímu jednání. Jedním z nich může být rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu také na kontrolu hospodaření obcí. Korupce a podvody při získávání peněz z evropských fondů jsou špatnou vizitkou celé České republiky. Navíc musíme mít na paměti, že jde o peníze nás všech daňových poplatníků, které pak putují do kapes korupčníků,“ dodává Zdechovský.

Daniel Rejman

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Helebrant (ANO): Jsem jednoznačně proti a tento návrh nepodpořím

23:08 Helebrant (ANO): Jsem jednoznačně proti a tento návrh nepodpořím

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě