KDU-ČSL: Důchodová novela nemyslí na matky s dětmi, nejprve je třeba změnit systém

28.02.2018 11:13

Novela zákona o důchodovém pojištění nenabízí systémové řešení pro některé dlouhodobě alarmující problémy. Jedním z nich je znevýhodněné postavení matek s dětmi, které část života strávily na mateřské nebo rodičovské dovolené. Tato doba se do výpočtu důchodu promítne jen minimálně.

KDU-ČSL: Důchodová novela nemyslí na matky s dětmi, nejprve je třeba změnit systém
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Pavel Bělobrádek

„Stát vás v důchodu potrestá za to, že jste se v produktivním věku věnovali dětem. Pokud jste např.  8 nebo 10 let na mateřské a nakonec vám vyměří důchod jen podle dosahovaných příjmů, které jsou v tomto období pochopitelně nízké – není to spravedlivé. A nic na tom nemění fakt, že vláda v demisi teď chce přidat jedno procento. Jedenáct procent z mála je úplně stejně málo jako deset procent,“ řekl předseda strany Pavel Bělobrádek.

KDU-ČSL proto nesouhlasí s aktuálním návrhem novely. „Navýšit důchody je správné. Již naše vláda změnila i výpočet tak, aby se penze oproti minulým letům navýšily. Podařilo se zvýšit penze i přes odpor ministra financí Babiše, který nakonec pod naším tlakem finanční prostředky v rozpočtu našel. Nelze připustit propad poměru mezi důchody a průměrnou mzdou."

Lidovci upozorňují, že je třeba řešit také celkovou důchodovou reformu.  „V první řadě je důležité celkově se zamyslet nad změnou důchodového systému. Hnutí ANO absolutně negovalo dlouhodobou analytickou práci Potůčkovy komise zřízené předchozí vládou. Přitom přinesla mnoho důležitých analýz a návrhů řešení, včetně ocenění mateřství jako zásluhového parametru,“ sdělil Pavel Bělobrádek a dodal, že do výpočtu důchodu by se mělo promítnout právě to, že žena vychovala několik dětí. „To je přece taky zásluha, a ne malá, přitom dnes jsou za to matky bity na výši penze,“ upřesnil. 

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zeman (PRO): Pane ministře Válku, nechte nás žít

11:51 Zeman (PRO): Pane ministře Válku, nechte nás žít

Pan ministr Válek má novou iniciativu. Zdražit spotřební (nebo jinak nazvanou) daní sladké nápoje. J…