KDU-ČSL: Nejlepší investicí je investice do rodiny

11.10.2017 10:40

KDU-ČSL splnila jeden ze svých zásadních slibů: v peněženkách pracujících rodičů zůstane jen letos 5,5 miliardy korun. V prorodinných opatřeních KDU-ČSL pokračuje.

KDU-ČSL: Nejlepší investicí je investice do rodiny
Foto: Vít Hassan
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek na sjezdu

Přichází s tzv. rodinným balíčkem, který představuje 60 miliard investic, a to:

• Daňové slevy a bonusy pro pracující rodiče
• Mimořádné bonusy při narození dítěte
• Nižší odvody pro rodiče na důchodovém pojištění
• Porodné pro všechny matky

„Slíbili jsme, že snížíme daňovou zátěž pracujícím rodičům. A to jsme splnili. Jenom letos zůstane v rodinných rozpočtech o 5, 5 miliardy korun navíc. A nyní v tom chceme pokračovat, chceme ocenit to, že rodiče pracují a vychovávají děti. Náš rodinný balíček navazuje na to, co se nám podařilo prosadit za poslední 4 roky – daňové slevy a vrácení slevy pro živnostníky. Navrhujeme rodinný balíček v celkové výši 60 miliard korun. Při té umírněné variantě by byl celkový dopad do veřejných rozpočtů 7 miliard korun, při optimistické variantě nula. A to z toho důvodu, že peníze, které necháme rodinám v kapse, budou používat na výchovu svých dětí a pro spotřebu v rodině, takže se to státu vrátí. Investice do českých rodin, do českých dětí, je ta nejlepší, protože díky tomu budeme mít další generaci, která bude přidávat do rozpočtu svojí prací a svoji spotřebou,“ řekl Pavel Bělobrádek, předseda KDU-ČSL.

Po odečtení všech slev a podpor vychází, že za každé dítě bude mít stát pozitivní výsledek 3,5 mil. Zemi se daří lépe a je čas, aby se dařilo lépe i pracujícím rodinám, maminkám.

„Chceme další zvyšování daňových slev a bonusy pro pracující rodiče. Chceme mimořádné bonusy 50 a 100 tisíc po narození prvního a dalšího dítěte. Chceme nižší odvody pro rodiče na důchodovém pojištění. Chceme porodné i pro maminky, které na něj nyní nedosáhnou,“ dodal Pavel Bělobrádek.

Ukázalo se, že rodinná politika KDU-ČSL funguje: již třetím rokem po sobě roste počet narozených dětí, narodilo se zároveň nejvíce dětí za posledních 6 let a vzrostl i počet narozených druhých a třetích dětí i dětí v dalších pořadích.

„Plošné rozdávání dávek je nefunkční model sociální politiky. Musíme podporovat pracující rodiče, ti, kteří se dlouhodobě a systematicky vyhýbají práci, nedostanou nic navíc. Pracující rodina s jedním dítětem bude mít ročně navíc 18 tisíc korun, s dvěma dětmi o 24 tisíc korun, se třemi dětmi o 36 tisíc korun. Maminkám samoživitelkám zůstane ročně navíc 12 tisíc korun. Stát musí ocenit rodiče, kteří se starají a jsou zodpovědní,“ řekl Jan Bartošek, místopředseda KDU-ČSL a stranický expert na sociální politiku.

Jednorázový bonus při narození prvního dítěte by byl 50 tisíc, pro druhé a další děti 100 tisíc korun.
„Jsme si vědomi toho, že příchodem dítěte do rodiny dochází k ekonomické zátěži a je potřeba rodinám co nejvíce pomoci. Dopad do rozpočtu by byl zhruba 8,5 miliardy korun. Nicméně motorem naší ekonomiky je spotřeba a kdo nejlépe by věděl, jak utratit peníze, než rodiny. Podpora zodpovědných rodin je politikou KDU-ČSL,“ vysvětlil Jan Bartošek.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Ministerstva mají být nejvyšší úřady státní správy, ne pašalíky

20:01 Okamura (SPD): Ministerstva mají být nejvyšší úřady státní správy, ne pašalíky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k rezignaci ministryně Langšádlové.