KDU-ČSL: Stanovili jsme jasné priority pro jednání o státním rozpočtu

21.06.2020 11:41

Celostátní konference KDU-ČSL v pátek schválila, za jakých podmínek poslanci podpoří zvýšení schodku letošního státního rozpočtu na 500 miliard korun, o kterém se jedná v úterý 23. června.

KDU-ČSL: Stanovili jsme jasné priority pro jednání o státním rozpočtu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tisková konference po jednání celostátního výboru KDU-ČSL

Lidovci se rozhodnou podle toho, jestli vláda podpoří jejich pozměňovací návrhy na podporu rodin nebo výstavby bytů.  „Pokud naše návrhy neprojdou, tak není důvod, abychom jako KDU-ČSL pro rozpočet hlasovali," řekl na tiskové konferenci po jednání nejširšího vedení strany předseda Marian Jurečka.

Šéf lidovců Marian Jurečka a místopředseda Jan Bartošek se ve čtvrtek sešli s premiérem a ministryní financí. „Od nás tam zazněl jasný požadavek na podporu obcí ve výší 1200 korun na obyvatele a bydlení ve výši jedné miliardy. Zopakovali jsme náš dlouhodobý návrh na 500 korun maminkám k důchodu za každé vychované dítě a také příspěvek pro pracující rodiče ve výši 5000 korun, který by měli dostat v srpnu před nástupem jejich dítěte do školy, protože velká část rodin je v tíživé situaci a školní rok pro ně bývá ekonomicky náročný,“ doplnil předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek s tím, že o tom budou jednat na Celostátní konferenci. „Nebyl to žádný slib o dohodě,“ dodal.

Česká republika bezesporu prochází nejhorší hospodářskou krizí od 30. let minulého století a je potřeba hledat nástroje, kterými se podpoří rodiny, drobní živnostníci a firmy. „Země se musí vyhnout krachu firem a lidé se nesmí dostat dluhových pastí,“ uvedl Jurečka.

Přijatá usnesení:

Celostátní konference KDU-ČSL ukládá poslancům KDU-ČSL připravit pozměňovací návrhy k návrhu státního rozpočtu, které zohlední programové priority, na prvním místě podporu rodin a rodičů.

Celostátní konference KDU-ČSL vyzývá poslance KDU-ČSL, aby připravili pozměňovací návrhy pro financování 500 korun maminkám za vychované dítě k důchodu, na podporu pracujících rodičů a dostupného bydlení. V případě jejich přijetí doporučujeme podpořit další zvýšení schodku státního rozpočtu v maximální výši do 500 miliard korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…