KSČM: Aktuální situace ve zdravotnictví v souvislosti s pandemií covid-19

21.03.2021 6:32

Po roce protiepidemických opatření, týdnech omezení a praktickém uzavření ekonomiky pokračuje tíživá situace v nemocnicích.

KSČM: Aktuální situace ve zdravotnictví v souvislosti s pandemií covid-19
Foto: kscm.cz
Popisek: KSČM - logo

Zdravotnický personál se dlouhodobě ocitá na pokraji vyčerpání. Na covid nebo s covidem denně umírá více než 200 pacientů a rekordní počet jich je ve vážném stavu na JIP. Těžký průběh nemoci navíc ohrožuje stále více mladších lidí. Urychlené očkování účinnou a bezpečnou vakcínou je jediným východiskem. Ochrana zdraví a životů pacientů přitom musí stát výše než politika a odbornost nad osobními, či ekonomickými zájmy.

Anketa

Uškodí ODS odchod Pavla Novotného?

5%
18%
hlasovalo: 9931 lidí

Je nepochopitelné, že když téměř všechny evropské státy preventivně dočasně pozastavily očkování vakcínou AstraZeneca do vyjasnění její bezpečnosti, Česká republika tak neučinila. Samozvaní odborníci A. Babiš a J. Blatný, spolu s ředitelkou SÚKL, rozhodli za všechny občany, že není třeba se znepokojovat. Se stejnou dávkou odbornosti posuzují „nebezpečnost“ ruské vakcíny Sputnik V. Navzdory tomu, že nemá hlášeny žádné významnější nežádoucí účinky, očkuje se s ní již v 50 zemích světa, je prokazatelně účinná a Rusko dokonce podepsalo dohodu o její výrobě s Itálií, Francií, Německem a Španělskem. Tato vakcína do schválení Evropskou lékovou agenturou (EMA) našim pacientům k dispozici nebude. A to i přesto, že by ze zákona stačilo rozhodnutí ministerstva zdravotnictví na základě odborného doporučení SÚKL. EMA nyní sice nepotvrdila souvislost vakcíny AstraZeneca s úmrtími, ale sama čelí určitému zpochybnění své odbornosti a nestrannosti.

Většina občanů ČR se přes prakticky nulovou vysvětlovací očkovací kampaň chce nechat očkovat. Zoufalý nedostatek vakcín, vážné organizační problémy se samotnou vakcinací a distribucí očkovacích látek, potřebný rychlý průběh brzdí. Většina členských států nyní kritizuje nespravedlivý systém rozdělování vakcín v rámci EU a sama předsedkyně EK zase poukazuje na nesolidární přístup výrobců očkovacích látek a snižování nasmlouvaného počtu dávek. Česká republika stále nepostupuje dostatečně odpovědně a není schopna zabezpečit pro své občany potřebné množství vakcín a podpůrných léků, používaných ve světě při léčbě onemocnění covid19 od různých výrobců.

KSČM důrazně vyzývá vládu, aby při řešení současné, stále se nelepšící epidemické situace, naslouchala skutečným odborníkům bez hloupé politické zaslepenosti, nastavila konečně jasná a předvídatelná pravidla s postupným návratem k běžnému životu, bez zneužívání nouzového stavu a měla na paměti především ochranu zdraví a životů občanů České republiky. Pokud to pro ni není prioritou, měli by odpovědní zvážit setrvání ve svých funkcích.

VV ÚV KSČM

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

23:07 Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…