KSČM: Přestane se v České republice stavět?

05.09.2014 10:50

Komentář KSČM: Kateřina Konečná, poslankyně Evropského parlamentu za KSČM, k novele zákona o posuzování vlivů na životní prostředí.

KSČM: Přestane se v České republice stavět?
Foto: Daniela Černá
Popisek: Kateřina Konečná

Vláda 3. září odsouhlasila novelu zákona o posuzování vlivů na životní prostředí. Chtělo by se říci konečně, neboť o tom, že Česká republika má problém v souladu českého zákona s evropskou legislativou, se mluví již několik let a předchozí vlády s tím nic nedělaly. Jenže jaký je výsledek dlouhé úmorné diskuse o tom, jak má novela zákona vypadat? Nelze než konstatovat, že tristní. Vláda předložila novelu, o které tvrdí, že přesně takto to dostala nadiktováno z Bruselu pod pohrůžkou zastavení čerpání evropských fondů a vysokých pokut. Ministr dokonce v souvislosti s jednáním s Evropskou komisí použil expresivní výraz o nabité zbrani u (své) hlavy.

Těžko posoudit, zda je to pravda, protože vláda ani Evropská komise nechtějí zatím odtajnit komunikaci o sladění českého zákona s evropským právem. Není tak jasné, zda požadavky DG ENVI skutečně vyplývají z evropské legislativy anebo jsou výmyslem několika úředníků Evropské komise omámených ekologickými nevládními organizacemi.

Mezi právní veřejností existují velké pochybnosti o tom, jakým způsobem se nově implementují některá ustanovení evropské legislativy. Zoufalé je, že podle zpráv z vlády si evropští byrokraté vyhradili, že návrh zákona nesmí být nijak měněn v parlamentu, to je odsouzení českých zákonodárců do pouhých loutek.

Proto doufám, že poslanci a senátoři se návrhem zákona budou důkladně zabývat a nestanou se pouze poslušnými kývači evropských byrokratů, neboť můžeme mít sice zákon podle představ DG ENVI a ekologických organizací, ale vzývané čerpání evropských fondů zůstane jen na papíře.

Navrhované zkomplikování procesu povolení staveb a výrazné rozšíření prostoru pro obstrukce správních řízení totiž velmi pravděpodobně povede k situaci, kdy naše země vyčerpá finanční prostředky pouze na dřevěné posedy pro ekologické aktivisty a nikoli na infrastrukturní stavby, jako jsou obchvaty měst nebo kanalizace, na které všichni čekáme.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svobodní: Markéta Šichtařová vyhlásila Chartu 24

10:21 Svobodní: Markéta Šichtařová vyhlásila Chartu 24

Na happeningu Svobodných na pražském Petříně, v den 20. výročí vstupu České republiky do Evropské un…