Kabourková: A není to systémová chyba?

17.07.2018 19:59

V krátké době se ve vládě již podruhé mění ministr. V obou případech se jednalo o kopírování v diplomových pracích. A tak se mi do hlavy opět vloudila myšlenka, o které jsem již psala. Nejde o selhání systému?

Kabourková: A není to systémová chyba?
Foto: Archiv Markéty Kabourkové
Popisek: Markéta Kabourková

Vyjádření vysokých škol, které říkají, že nebyl software, tedy nemohly nic kontrolovat, nahrává tomu, že vysoké školy mohou ztrácet svůj kredit. Nový software v tuto chvíli umí rozpoznat práce, vytvořené v omezeném počtu jazyků. Je tedy možné, že se v budoucnu dočkáme situace, kdy budou odhaleny další práce, které byly přeloženy z jazyků, které software v tuto chvíli nerozpozná? Budeme za pár let měnit další ministry a úředníky?

Myslím, že by mělo nastoupit systémové řešení, které by školám vrátilo jejich kredit. Rozhodujícím faktorem by měla být kvalita studentů, a nikoli jejich počet, jak je tomu v tuto chvíli. Je logické, že s rostoucím počtem studentů dochází k poklesu jejich úrovně.

Je zřejmé, že pokud (například) na pedagoga připadá třicet studentů místo tří, musí svůj čas spravedlivě rozdělit mezi ně. Tímto se čas věnovaný jednomu studentovi krátí a přímo úměrně tak klesá výsledek studia. Pedagogovi pak opravdu nezbývá nic jiného, než si přečíst finální práci a věřit, že student celou práci poctivě napsal. Věřím ale, že pár dotazů by jasně prokázalo, zda student práci psal sám, anebo používal Drahošovu technickou chybu alias kopírování.

Nenastal čas na vyvolání diskuse o změně vysokoškolského systému u nás?

Ing. Markéta Kabourková
nezávislá kandidátka do Senátu PČR za volební obvod 74, Karviná

Markéta Kabourková

  • BPP
  • V roce 2018 kandiduji do Senátu - volební obvod č.74 Karviná
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Třináct miliard korun Zbyněk Stanjura věnoval obchodním řetězcům

16:21 Schillerová (ANO): Třináct miliard korun Zbyněk Stanjura věnoval obchodním řetězcům

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 21. května 2024 - návrh na projednání bodu, nazvaného Účet…