Káles (Svobodní): Vláda je zlikvidovala, teď je chce dotovat

05.03.2017 21:07

Ministr zemědělství Marian Jurečka špatně pochopil a vzal si příliš doslovně citát Ronalda Reagana...

Káles (Svobodní): Vláda je zlikvidovala, teď je chce dotovat
Foto: Svobodní
Popisek: Josef Káles, místopředseda Svobodných.

Ministr zemědělství Jurečka špatně pochopil a vzal si příliš doslovně citát Ronalda Reagana, který zní: „Pohled vlády na ekonomiku by se dal shrnout do několika krátkých frází: Pokud se to hýbe, zdaň to. Když se to stále hýbe, reguluj to. A když se to přestane hýbat, dotuj to.“ Jak jinak si vysvětlil Jurečkova slova v dnešních Otázkách Václava Moravce, že nyní dochází k narovnání podnikatelského prostředí díky EET, na vesnicích obchody krachují, a tak je potřeba je dotovat.

Nejdříve drobné živnostníky pořádně zdaní, pak vymyslí nové likvidační regulace typu EET, a když se přestanou hýbat, tak je navrhnou dotovat. Je neuvěřitelné, jakých protimluvů jsou schopni se dopustit ministři české vlády. Narovnání podnikatelského prostředí podle současné vládní koalice vypadá tak, že někteří dostanou daňové prázdniny, někteří zase dotace na zaměstnance, někteří dotace na provoz, někteří dotace na vzdělávání pracovníků a naprostá většina živnostníků nedostane vůbec nic. Naopak ještě musí kupovat drahá elektronická zařízení a splňovat čím dál přísnější podmínky pro podnikání.

Nejlepším způsobem, jak narovnat podnikatelské prostředí, je zrušit veškeré dotace, které zvýhodňují z vůle politiků či úředníků jedny na úkor druhých, a umožnit podnikat lidem co nejjednodušeji a bez zbytečné byrokracie. Potom bude podnikání o schopnostech a pracovitosti, ne o vyplňování žádostí o dotace nebo o kontaktech na úřadech či mezi politiky.

Čím budou politici a úředníci přerozdělovat méně peněz, tím menší budou samozřejmě korupční příležitosti. A to je asi to, proč se k tomu současní politici nemají. Takové příležitosti by rychle ztratili.

Josef Káles

Psáno pro blog.idnes.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: Nejlepším zákonem roku 2023 pro byznys je novela, která zavádí sdílení elektřiny

16:21 Ministr Síkela: Nejlepším zákonem roku 2023 pro byznys je novela, která zavádí sdílení elektřiny

Novela energetického zákona LEX OZE II z dílny Ministerstva průmyslu obchodu (MPO), která zavádí sdí…