Kalina (KDU-ČSL): Rozmohl se nám tu nešvar kumulace funkcí

17.12.2018 9:16

Lidovci kritizují kumulaci funkcí náměstka hejtmana, rozpočet naopak podpořili.

Kalina (KDU-ČSL): Rozmohl se nám tu nešvar kumulace funkcí
Foto: jihlava.cz
Popisek: Náměstek primátora města Jihlavy ing. Jaromír Kalina

Krajští zastupitelé KDU-ČSL odmítli degradaci funkce (náměstka hejtmana) uvolněného radního kraje. Tu totiž teď Pavel Pacal má vykonávat „na dálku“, jen jako neuvolněný (bude uvolněným starostou Třebíče). Naopak přestože jsou lidovci v opozici, podpořili krajský rozpočet. Chválí ho za to, že spoří na horší časy a že myslí i na aktuální problémy jako sucho nebo kůrovcovou kalamitu.

„Rozmohl se nám tu nešvar kumulace funkcí, tak to vnímá i veřejnost. Pokud chcete stíhat obě dvě funkce, je to hozená rukavice i dalším uvolněným členům vedení kraje. Nemohou se teď cítit poškozeni tím, že nejsou tak výkonní, když také nezastávají dvě funkce?“ zeptal se náměstka Pacala předseda lidoveckých zastupitelů Jaromír Kalina, který hlasoval proti.

Komické přitom bylo, že koaliční ODS posléze odvolala z finančního výboru svého zástupce Ladislava Meda s tím, že dotyčný se chce naplno věnovat starostování v Pelhřimově, a nechce být dál členem finančního výboru. Neuvolněný člen finančního výboru je přitom funkce neporovnatelně menší než dosud uvolněný náměstek hejtmana kraje.

Rozpočet kraje lidovci podpořili. „Tentokrát jsme s průběhem sestavování rozpočtu spokojeni. Dříve jsme často navrhovali jeho změny, například snížení počtu uvolněných funkcionářů, více peněz pro sucho a pro venkov. Vyslyšení našich žádostí často trvalo několik let. Teď vidím posun v tom, že třeba připomínka k opravě silnice Cejle-Kostelec a Cejle-Dvorce, rozbité po stavbě kruhové křižovatky u Kostelce, byla vyslyšena za pár měsíců,“ sdělil předseda finančního výboru Miroslav Houška.

Jaromír Kalina se také dotazoval na to, jak dopadl prodej areálu Buchtova kopce. Ten lidovci minulé zastupitelstvo kritizovali za jeho nepřehlednost a zmatenost. A vyšlo najevo, že došlo k tomu, před čím zastupitelé KDU-ČSL varovali. Jelikož nerozhodovala jen cena, tak se neúspěšný uchazeč s nejvyšší nabídkou odvolal k ministerstvu vnitra a to teď kraj „lustruje“ a žádá dokumenty za celou historii prodeje. Prodej areálu se tím jen protahuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Primátor Svoboda: Pietní míst hrdinů Pražského povstání připomíná interaktivní mapa

9:15 Primátor Svoboda: Pietní míst hrdinů Pražského povstání připomíná interaktivní mapa

V těchto dnech si hlavní město opět připomíná povstání, které jej osvobodilo z nacistického područí.…