Kalousek: Československo bylo okupováno nejagresivnějším možným způsobem, ale ono se prý zas tak moc nedělo

25.03.2014 16:15

Projev na 7. schůzi Poslanecké sněmovny dne 25. 3. 2014.

Kalousek: Československo bylo okupováno nejagresivnějším možným způsobem, ale ono se prý zas tak moc nedělo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Děkuji za slovo, pane předsedo. Dámy a pánové, já jsem se včera velmi ostře vyhradil jménem TOP 09 proti podle mého názoru skandálnímu výroku, který by nikdy neměl zaznít ve veřejné diskusi, tím méně od ministra české vlády. Domníval jsem se však, že něčím, co bylo alespoň prezentováno jako omluva, tato věc může být uzavřena a že se tím dnes nemusíme zabývat. Nicméně po vystoupení paní ministryně Válkové si to poslanecký klub TOP 09 opravdu nemyslí. Já teď nevím, co bylo skandálnější. Jestli to, co zaznělo v rozhovoru s Danielem Kaiserem, anebo to, co zaznělo teď. Domnívám se, že to, co teď zaznělo, nebylo vytrženo z kontextu a nebylo způsobeno nepřátelsky vedeným rozhovorem. Zaznělo něco naprosto nehorázného: "Já samozřejmě lituji všech lidských obětí, ale vztahovala jsem to z hlediska teritoriality." Ono toto teritorium tisíciletého českého státu, teritorium svobodné Československé republiky bylo okupováno tím nejagresivnějším možným způsobem, "ale ono se tady zas tak nic moc nedělo", se domnívá ministryně spravedlnosti vlády České republiky.

Protože to je ministryně spravedlnosti vlády České republiky a protože za ministry vlády odpovídá předseda vlády, tak se domnívám, že je téměř vyloučeno, aby tato Sněmovna v diskusi neslyšela jasné stanovisko předsedy vlády k těmto otázkám. Co si vlastně vláda myslí, co se dělo s tímto teritoriem a zda tady obětí bylo málo, nebo moc. Ale v řádné diskusi, ve které se budou moct vyjádřit všichni poslanci, a ne pouze ti, kteří jsou vybaveni přednostním právem. Jak známo, hrozně to třeba vadí panu kolegovi Komárkovi. Já bych si opravdu přál, aby se mohli vyjádřit všichni, proto si dovolím podpořit návrh kolegů z ODS na to, aby to bylo zařazeno jako bod na schůzi této Sněmovny.

Netýká se to pouze výroku paní ministryně Válkové. Ono se to týká i toho, že výrok byl zaštítěn prvním místopředsedou vlády, že výrok byl zaštítěn předsedou hnutí ANO, že nikdo z hnutí ANO se od výroku paní ministryně nedistancoval. Máme plný důvod se domnívat, že to, co prezentovala a prezentuje paní ministryně, co řekla dnes tady na tomto místě, a tady se snad nikdo nemůže hájit tím, že to bylo vytrženo z kontextu a že to bylo způsobeno nepřátelsky vedeným rozhovorem, je postoj hnutí ANO, což je druhá nejsilnější frakce v této Sněmovně a vládní strana. To je závažná věc! Nejenom z hlediska dějin České a Československé republiky, je to zejména závažná věc z hlediska budoucnosti a obavy o naši budoucnost!

A netýká se to pouze výroku paní ministryně a skutečnosti, že tyto výroky zaštítil předseda hnutí ANO a v podstatě hnutí jako takové. Týká se to i zcela otevřených výhrůžek, které včera zazněly od prvního místopředsedy vlády a ministra financí. To, že v odpovědi na otázku pan předseda a ministra Babiš zaútočil na svobodné médium způsobem, které si myslím nikdo z nás nepamatuje, to je zaznamenáníhodné, ale domnívám se, že to je věcí médií, že média mají dostatečně velkou sílu, aby se uměla takovýmto útokům bránit, pokud tedy chtějí a nebojí se. Útok byl veden v rámci poměrně dlouhé a známé strategie - někoho si koupím, někoho zastraším. Pokud se holt někteří novináři nechají koupit a někteří se nechají zastrašit, tak to na veřejnosti pravděpodobně panu ministru Babišovi projde. To opravdu záleží jenom na novinářích. Ale co by mu nemělo projít, a zejména by to nemělo projít i panu předsedovi vlády, byla zcela zjevná výhrůžka, že kdo nebude dostatečně servilní k panu ministrovi financí, tak může počítat s berňákem. To zaznělo zcela jasně, zcela otevřeně. A za své ministry je odpovědný pan předseda vlády.

Já si myslím, že opět v diskusi, kde se budeme moci vyjádřit všichni, by mělo zaznít, jestli se pan předseda vlády ztotožňuje s tím výrokem, vedle kterého stál a který slyšel, a jak chce zajistit, aby významné represivní a kontrolní pravomoci jeho ministrů nebyly zneužívány. Proto velmi podporuji návrh, který byl předložen paní poslankyní Němcovou. Děkuji. (Potlesk z řad poslanců TOP 09.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…