Kalousek: Pokud by ministr financí byl schopen pracovat tak, jak se předpokládá od ministra...

27.10.2015 20:20

Projev na 35. schůzi PSP 27. října 2015 k Vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 202/1990 Sb., o loteriích a jiných podobných hrách:

Kalousek: Pokud by ministr financí byl schopen pracovat tak, jak se předpokládá od ministra...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Schválili jsme si teď mimořádnou schůzi s mimořádně bohatým programem, ale všichni víme, že jediný důvod, proč byla schválena mimořádná schůze, je ten první bod, to jsou loterie a zákon o dani z příjmů, bod, který měl být projednán na řádné schůzi v pátek.

A mohl být - a měl být - projednán, a všichni jsme s tím počítali, že bude projednán, na řádné schůzi v pátek, pokud by ministr financí byl schopen pracovat tak, jak se předkládá od ministra financí. Jinými slovy poté, co onen návrh zákona byl schválen ve vládě, tak jako předkladatel by měl zajistit, aby kdokoli z jeho úředníků, nebo on sám byl schopen dopravit mezi 14. hodinou a 18. hodinou v pondělí tento materiál ze Strakovy akademie do Poslanecké sněmovny, což je 7 min. ostré chůze pěšky a což by jistě zvládl i zdravotně postižený zaměstnanec Ministerstva financí.

Nic takového se nestalo, protože ministra financí prostě není zvyklý a schopný pracovat profesionálně, a proto ten návrh přišel pozdě. A protože přišel pozdě, tak nebylo možné z důvodu pravidel, která stále ještě platí - stále ještě platí některá pravidla pro lhůty, zařadit ten návrh na pátek na řádnou schůzi, kde by byl jistě projednán. A bylo nezbytné, aby na návrh poslanců hnutí ANO byla svolána schůze mimořádná, kde bude tento bod projednán. Já pokládám za nutné, abychom konstatovali, že jediný důvod svolání této mimořádné schůze je neprofesionální, liknavá a nepořádná práce ministra financí.

Dobrá, to se může stát. Občas administrativní chybu udělá každý. Ale představte si situaci, že způsobíte chybu, způsobíte karambol, musíte celé Sněmovně, 199 kolegům říct "promiňte, já jsem to zkazil, já jsem to zvoral, já jsem něco zanedbal, musím vás poprosit, abyste se sešli na mimořádnou schůzi, ovšem vemte prosím na vědomí, že já tam nepřijdu, na tu schůzi, protože mám volno se svými dětmi". Já si neumím představit větší chucpe. Chucpe termín, který jistě znáte, nebudu ho vysvětlovat. Já si neumím představit větší chucpe, a zajímala by mě reakce pana továrníka Babiše, kdyby kdokoli z jeho podřízených něco zkazil, něco zanedbal, přišel by za ním a řekl by mu: Pane továrníku, já jsem to zkazil, já jsem to zanedbal a já vás musím požádat, abyste vy s řadou dalších vašich zaměstnanců to napravil, tu moji chybu, ovšem vezměte na vědomí, že já u toho nebudu, protože má dlouhodobě zaplacenou dovolenou.

Zkuste si to představit! Tohle přesně dělá ministr Babiš s námi. Zkuste si představit, zkuste si sami odpovědět, co by továrník Babiš řekl svému podřízenému, který by se zachoval tak, jako on se zachoval teď vůči nám a Poslanecké sněmovně. Možná to ten podřízený přežil, ale určitě by nebyl ve své funkci a zaměstnání druhý den ráno. A pan továrník by jistě dobře udělal.

Zatímco my tady teď říkáme: Ano, to je správné, pan továrník to zkazil - pardon, pan ministr to zkazil, my se musíme kvůli němu všichni sejít. Chápeme, že on tady není, protože má volno, a nebudeme mu to vyčítat.

Pro ty poslance ANO, kteří budou psát dojemné vzkazy na svůj facebook, že přece čerpal řádnou dovolenou, tak jako již mnohokrát již v minulosti, kdy tady měl být a nebyl, protože jak někteří poslanci psali, čerpal řádnou dovolenou, bych rád připomněl, že termín řádná dovolená je termín ze zákoníku práce. A že nikdo z nás, tedy těch, kteří požíváme práv a povinností ústavních činitelů, nemáme řádnou dovolenou a nemáme nárok na čerpání řádné dovolené. Můžeme se občas omluvit, premiér nám jako ministrům, když už jsme ministry, může vyhlásil prázdniny. Můžeme si my jako Poslanecká sněmovna vyhlásit prázdniny, ale nemůžeme si čerpat řádnou dovolenou, kdy nás napadne. Toto právo opravdu nemáme. Oni ho nemají dokonce ani řadoví zaměstnance. V zásadě ho má jenom pan ministr financí Babiš, nikdo jiný v téhle zemi to nemá. (Smích.) Takže něco takového jako řádná dovolená neexistuje, a už to vůbec neexistuje v okamžiku, kdy na mimořádné schůzi, která byla svolána jenom kvůli mé neschopnosti, já absentuji, protože mám něco, čemu říkám řádná dovolená, i když ten termín pro mě neexistuje.

Neuvěřitelné! Já jsem v kuloárech - někteří z kolegů z ANO, protože já jsem svoje rozhořčení netajil už několik dní a hodin, tak mi někteří kolegové z hnutí ANO říkali: Pane Kalousek, to od vás ale není korektní, on má dva měsíce zaplacenou rodinnou dovolenou s dětmi, on nemohl tušit, že v úterý bude mimořádná schůze, a vy byste do něj neměl takhle jít.

No, čím hůř, tím líp. To je skoro neuvěřitelný, tento argument. Já chápu, že ministr Babiš, zrovna tak jako kdokoliv z nás nemohl tušit, že dnes bude mimořádná schůze k hazardu, ale první místopředseda vlády a předseda hnutí ANO Babiš věděl úplně stejně jako každý z nás, že zítra je 28. říjen. Ono - víte - 28. říjen je nejvýznamnější svátek České republiky spojený s řádovým dnem, kdy si připomínáme vznik samostatného Československého státu. Česká republika to slaví jako svůj nejvýznamnější státní svátek. Slovenská republika to neslaví vůbec. Je to legitimní přístup obou dvou těchto zemí k tomuto datu. Ale jsem přesvědčen, když je někdo vrcholný představitel českého státu, tak termín 28. říjen na straně jedné a dlouhodobě zaplacená dovolená na straně druhé jsou dva pojmy, mezi kterými je naprosto neřešitelný a neodpustitelný rozpor. To je úplně stejné, jako kdyby biskup kterékoliv křesťanské církve si vzal na Velikonoce volno a odjel do zahraničí za teplem. To kdyby udělal, tak samozřejmě se zpronevěří své službě, protože ty Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem a on tím, že by odmítl to se svými věřícími slavit, odjel by za teplem, by jim v podstatě řekl, že jsou mu úplně ukradeni. A že odmítá s nimi ten svátek sdílet, sloužit. Urazil by jejich cit k tomu svátku a jejich potřebu ten svátek s nimi sdílet.

Úplně stejně se chová první místopředseda vlády, který - dobře, možná nemusel vědět, že bude mimořádná schůze, také nemusela být, kdyby se choval profesionálně.

Musel ale vědět, že bude 28. říjen a vzal si dlouho dopředu  dovolenou. A tím řekl: Vy všichni, kteří se s tímto státem identifikujete, kteří máte nějaké emoce, kteří ctíte tradice tohoto svátku, kteří chcete slavit státní svátky, s vámi já to sdílet nechci. Proč bych měl? Já se s tímto státem neidentifikuji, já nectím jeho tradice. Co bych měl slavit? Já vnímám tento stát jako dojnou krávu pro své podnikatelské potřeby. A protože 28. října budete vy všichni vzdávat hold vzniku samostatného československého státu, protože bude volno, a protože nebude možné schvalovat dotace a daňové úlevy pro Agrofert, tak jsem tady zbytečný. Co bych tady dělal? To můžu být v Dubaji. To je postoj prvního místopředsedy vlády.

Mám dvě otázky, kolegové z hnutí ANO. Za prvé - promiňte, budu trochu osobní, ale umíte se za něj někdy aspoň stydět? Když už mu to jako jeho podřízení musíte trpět... To je jedna otázka. A druhá otázka:Slaví pan ministr aspoň nějaký svátek Slovenské republiky? Když už nechce slavit státní svátky ČR, protože ani na Den české státnosti nebyl nikde vidět...  Anebo opravdu slaví jenom výročí krádeže Petrimexu, Lovochemie a Kosteleckých uzenin? Identifikuje se s něčím, čemu se říká vlastenectví? Identifikuje se s něčím, čemu se říká hodnoty státu? První místopředseda vlády... Vy se opravdu nestydíte? Stydíte, proto odcházíte. Chápu, já bych se také styděl a také bych odešel.

Poslanecký klub TOP 09 mohl zabránit této mimořádné schůzi. Neudělal to, protože nechceme být falešně obviňováni z toho, že snad nahráváme hazardu. Jenom velmi smutně konstatujeme, že první místopředseda vlády Babiš nesplnil své pracovní povinnosti, a proto musela být svolána mimořádná schůze. A přesto, že byla svolána tato mimořádná schůze, první místopředseda vlády Babiš se na ní nedostavil. Je raději v Dubaji. A také konstatujeme, že první místopředseda vlády Babiš opovrhuje tradicemi českého státu a jeho svátky, protože bude v Dubaji.

Je to docela alarmujícía odporné. A čeho je mi nejvíce líto, není morálka pana Babiše. Ten si svoje zkasíruje. Čeho mi je líto, jsou - vážení kolegové z hnutí ANO, vaše minimální nároky na vaši vlastní sebeúctu. Děkuji vám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…