Kalousek (TOP 09): Pevně doufám, že tohle nemyslíte vážně

08.04.2020 17:44

Projev na 44. schůzi Poslanecké sněmovny dne 8. 4. 2020 k vládnímu návrhu zákona o pravomoci Policie České republiky a obecní policie postihovat porušení krizových opatření a mimořádných opatření nařízených v souvislosti s prokázáním výskytu koronaviru SARS CoV-2 na území České republiky

Kalousek (TOP 09): Pevně doufám, že tohle nemyslíte vážně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Děkuji za slovo. Tak já pořád pevně doufám, že tohle nemyslíte vážně, že si přece musíte uvědomit dopady tohohle rozhodnutí, nebo téhle novely zákona. My apelujeme na veřejnost, aby dodržovala hygienické předpisy, nosila roušky, cokoli, aby pokud možno platila bezhotovostně. A kdo si myslíte, že v takovém případě bude u sebe nosit hotovost, aby těm policistům zaplatil? I když budou mít u sebe platební terminál, tak kdo má na kartě prostě příslušný limit dvou, pěti, deseti tisíc? Pan zpravodaj říkal, že to neznamená, že policisté budou ukládat pokutu až do deseti tisíc, že jsou rozumní. No v okamžiku, kdy dostanou tu pravomoc, já taky pevně doufám, že většina z nich je normálních a poctivých. Ale nemůžete vyloučit určité procento, pro které prostě to korupční lákadlo bude mimořádné a prostě ta výše pokuty se bude odehrávat podle toho, kolik jim ten, který ten přestupek spáchal, dal do kapsy. Já si vybavuji ty mediální případy, kdy policisté tedy napomínali nudisty u rybníka, že nemají roušky. Já nevím, odkud by jim ty nudisti platili. A ten policajt, co zfackoval tu devatenáctiletou holku, tak ten by vybral kolik?

Prostě já nejsem připraven za situace, kdy jsme prodloužili nouzový stav, aniž byste nám byli schopni zdůvodnit, na co ho potřebujete, tak já prostě nejsem připraven posílit represivní instrumenty státu. Nejsem. A pokud někdo spáchá přestupek, tak ať pak něco zaplatí ve správním řízení. Mně se naprosto příčí, aby policisté mohli za tohle vybírat pokuty na místě, popřípadě smlouvali za kolik a otevíral se tak obrovský korupční prostor. Jsem prostě zásadně proti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.