Kalousek (TOP 09): Výjimka pro jednoho je diskriminace pro všechny ostatní

19.10.2016 14:05

Projev na 50. schůzi sněmovny 19. října 2016 k Návrhu poslanců Stanislava Humla, Jiřího Koskuby, Františka Adámka a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon o daních z příjmů:

Kalousek (TOP 09): Výjimka pro jednoho je diskriminace pro všechny ostatní
Foto: TV Prima
Popisek: Miroslav Kalousek

Když jsem šel kolem zpravodajského stolku, tak jsem slyšel pana poslance Humla, jak říká: Ruší se danění, nic víc. Zavádí se výjimka. Zavádí se výjimka. Výsluha je příjem a byla na ni kdysi aplikována výjimka ze zákona o dani z příjmů, že je nedaněna. V rámci odstraňování celé řady výjimek byla odstraněna i tato výjimka a vy teď chcete zavést novou výjimku. Nic proti tomu, prostě máte-li na to dost hlasů, tak ano. Jenom chci, abyste věděli, že zavádíte výjimku a že výjimka pro jednoho je samozřejmě diskriminace pro ty všechny ostatní.

Upřímně řečeno, v rámci úsporného balíčku byly objektivně sníženy příjmy v podstatě všem, kteří byli navázáni nějakým způsobem na státní rozpočet, dokonce prostřednictvím nepřímých a přímých daní i těm, kteří nebyli navázáni na státní rozpočet. A teď si řekněme ty tři instrumenty, které byly aplikovány. Byla zavedena solidární přirážka, chcete-li druhá sazba, po přechodnou dobu tří let. Byly zvýšeny obě dvě sazby DPH, vy jste z toho mezi tím už udělali tři sazby, ale tenkrát byly dvě, byly zvýšeny obě dvě sazby DPH o jedno procento, a to po přechodnou dobu tří let s prosbou vůči veřejnosti, ať během té těžké doby to prostě zvládneme a po třech letech, že dostanou ty peníze zpátky. A byla odstraněna výjimka a tím pádem byly zdaněny výsluhy příslušníkům ozbrojených sil.

Co jste udělali? Když jste převzali většinu v Poslanecké sněmovně, tak jste zrušili to přechodné období na tu druhou sazbu a ponechali jste ji navždy. Zrušili jste to přechodné období na zvýšení DPH a těm lidem jste ty peníze nevrátili. A teď to chcete vrátit jenom těm ozbrojeným složkám. To je, prosím, nefér. To je diskriminace všech těch ostatních, kterým jste ty peníze měli vrátit, protože už to platilo v zákoně. Vy jste ten zákon zrušili, abyste těm lidem ty peníze vrátit nemuseli, a teď je vracíte jenom těm ozbrojeným složkám. My bychom to rádi podpořili v okamžiku, kdybyste ty peníze chtěli vrátit všem. V okamžiku, kdy to vracíte jenom jedné jediné úzké skupině, chápeme to jako diskriminační a podpořit to nemůžeme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

16:21 Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

Rekapitulace výsledků práce ministryně pro vědu, výzkum a inovace, zveřejněná na svém veřejném faceb…