Kalousek (TOP 09): Výjimka pro jednoho je diskriminace pro všechny ostatní

19.10.2016 14:05

Projev na 50. schůzi sněmovny 19. října 2016 k Návrhu poslanců Stanislava Humla, Jiřího Koskuby, Františka Adámka a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon o daních z příjmů:

Kalousek (TOP 09): Výjimka pro jednoho je diskriminace pro všechny ostatní
Foto: TV Prima
Popisek: Miroslav Kalousek

Když jsem šel kolem zpravodajského stolku, tak jsem slyšel pana poslance Humla, jak říká: Ruší se danění, nic víc. Zavádí se výjimka. Zavádí se výjimka. Výsluha je příjem a byla na ni kdysi aplikována výjimka ze zákona o dani z příjmů, že je nedaněna. V rámci odstraňování celé řady výjimek byla odstraněna i tato výjimka a vy teď chcete zavést novou výjimku. Nic proti tomu, prostě máte-li na to dost hlasů, tak ano. Jenom chci, abyste věděli, že zavádíte výjimku a že výjimka pro jednoho je samozřejmě diskriminace pro ty všechny ostatní.

Upřímně řečeno, v rámci úsporného balíčku byly objektivně sníženy příjmy v podstatě všem, kteří byli navázáni nějakým způsobem na státní rozpočet, dokonce prostřednictvím nepřímých a přímých daní i těm, kteří nebyli navázáni na státní rozpočet. A teď si řekněme ty tři instrumenty, které byly aplikovány. Byla zavedena solidární přirážka, chcete-li druhá sazba, po přechodnou dobu tří let. Byly zvýšeny obě dvě sazby DPH, vy jste z toho mezi tím už udělali tři sazby, ale tenkrát byly dvě, byly zvýšeny obě dvě sazby DPH o jedno procento, a to po přechodnou dobu tří let s prosbou vůči veřejnosti, ať během té těžké doby to prostě zvládneme a po třech letech, že dostanou ty peníze zpátky. A byla odstraněna výjimka a tím pádem byly zdaněny výsluhy příslušníkům ozbrojených sil.

Co jste udělali? Když jste převzali většinu v Poslanecké sněmovně, tak jste zrušili to přechodné období na tu druhou sazbu a ponechali jste ji navždy. Zrušili jste to přechodné období na zvýšení DPH a těm lidem jste ty peníze nevrátili. A teď to chcete vrátit jenom těm ozbrojeným složkám. To je, prosím, nefér. To je diskriminace všech těch ostatních, kterým jste ty peníze měli vrátit, protože už to platilo v zákoně. Vy jste ten zákon zrušili, abyste těm lidem ty peníze vrátit nemuseli, a teď je vracíte jenom těm ozbrojeným složkám. My bychom to rádi podpořili v okamžiku, kdybyste ty peníze chtěli vrátit všem. V okamžiku, kdy to vracíte jenom jedné jediné úzké skupině, chápeme to jako diskriminační a podpořit to nemůžeme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.