Kalousek (TOP 09): Zaplať, ty sprostý podezřelý! Ale do poloviny zakázek nesmíš vidět. Chovej se jako poddaný

09.03.2016 11:49

Projev na 42. schůzi poslanecké sněmovny 9. března 2016 k Vládnímu návrhu zákona o zadávání veřejných zakázek:

Kalousek (TOP 09): Zaplať, ty sprostý podezřelý! Ale do poloviny zakázek nesmíš vidět. Chovej se jako poddaný
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek

Dovolte mi jenom velmi stručně uvést několik důvodů, proč naše politická frakce nemůže podpořit tento zákon. Není to proto, že nebyl přijat pozměňující návrh pana poslance Plíška. V minulém týdnu na něj byla soustředěna politická diskuse i mediální pozornost. Nicméně pokud by tento zákon byl moderní normou, která by mohla být označena za protikorupční, tak bychom ji podpořili bez ohledu na to, že z klientelistických důvodů nebyl přijat pozměňující návrh pana poslance Plíška.

Vláda se bohužel ubírá zcela opačným směrem, než byla poslední protikorupční novela. Zvyšuje limit pro povinné soutěže u stavebních prací z 1 mil. Kč na 6 mil. Kč, u služeb zvyšuje z 1 mil. Kč na 2 mil. Kč. A co je samozřejmě nevíc alarmující, je zvýšení limitu pro legální vícepráce z 20 % na 50 %.

Dámy a pánové, zvýšením těchto limitů se polovina veřejných zakázek, které stát udělí, ocitne mimo veřejnou kontrolu. Ocitne se v šedé zóně. A je to zcela konzistentní s tím, jak vláda postupuje, protože k dnešnímu dni vláda zakázky bez veřejné soutěže, tedy z institutu jednací řízení bez uveřejnění, už zadala zakázky za 55 mld. Kč! To je nejvíc v historii. To je víc, než bez výběrového řízení zadala Nečasova vláda za celou dobu svého období, a to jste tuto Nečasovu vládu dramaticky kritizovali. A protikorupční organizace dramaticky kritizovaly Nečasovu vládu za zákon o zadávání veřejných zakázek, který byl významně víc protikorupční než to, co se chystáte schválit, a kritizovaly Nečasovu vládu za zadání zakázek bez veřejné soutěže, přičemž vy jste k dnešnímu dni zakázek bez veřejné soutěže zadali více, než Nečasova vláda za celé své období. A tváříte se jako umytí andělé. A protikorupční organizace zcela jistě vědí, z jakých důvodů mlčí jak zařezané.

To je docela komická situace za předpokladu, kdy vláda zavádí jedno represivní opatření za druhým a chce mít u daňového poplatníka přehled o každé koruně, pokud možno i o každém pohybu na jeho účtu. A když daňový poplatník peníze odvede, tak mu řeknete: Do poloviny veřejných zakázek podle zákona, který jsme tady prosadili, tobě, daňový poplatníku, nic není. Do toho ty vůbec nesmíš vidět. Zaplať, ty sprostý podezřelý zaplať, o všem co s těmi penězi budeme dělat, na to se podívat nesmíš. Z 50 % to bude před tebou ukryto v šedé zóně. A kdyby sis náhodou se na to chtěl podívat, tak zavádíme nový institut - zaplatíš kauci u ÚHOSu. Kdyby sis chtěl stěžovat na to, že je to neprůhledné, tak zaplatíš kauci, ty daňový poplatníku, z jehož peněz netransparentní veřejné zakázky budeme zadávat.

Znáte-li nějaký větší případ arogance za posledních 25 let, tak já si na něj nepamatuji. Naprosto odlišný přístup k daňovému poplatníkovi a naprosto arogantní a odlišný přístup při zadávání veřejných zakázek, které se chystáte dělat: Chceme vidět každou tvoji korunu, ale do 50 % zakázek, které my budeme zadávat, ty vidět nesmíš, protože ti do toho nic není. Plať a chovej se jako poddaný.

To váš přístup k tomuto návrhu a k tomuto zákonu. To je důvodu, proč my tento zákon v žádném případě nemůžeme podpořit. Myslím si, že až bude schválen, tak s naprostou hrdostí se můžete certifikovat na vládu systémové korupce. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice