Kaňkovský (KDU-ČSL): Kvalita společnosti se pozná podle toho, jak se chová k nejslabším

07.05.2015 11:43

Lidé s autismem - Jak zjistit správnou diagnózu, jak zabránit diskriminaci a jak pomáhat

Kaňkovský (KDU-ČSL): Kvalita společnosti se pozná podle toho, jak se chová k nejslabším
Foto: vitkankovsky.cz
Popisek: Vít Kaňkovský

Problematice autismu a souvisejících problémů se věnoval seminář pořádaný poslancem Vítem Kaňkovským (KDU-ČSL) a Asociací pomáhající lidem s autismem (APLA) ve spolupráci s Výborem pro zdravotnictví.

„O závažnosti tohoto tématu svědčí skutečnost, že problematika autismu se na sněmovní půdu vrací opakovaně. Této závažné problematice se zde v PS věnuje několik poslanců a bude jen dobře, když společně budeme nyní směřovat naše úsilí ke konkrétním legislativním krokům,“ řekl Vít Kaňkovský.

Hlavní problémy

1. správné a včasné stanovení diagnózy poruchy autistického spektra.
2. právní otázky, zejména týkající se posudkové činnosti, správné kvalifikace handicapu a stanovení odpovídajícího příspěvku na péči.
3. nedostatek kvalitních služeb pro osoby s poruchou autistického spektra, zvláště v některých regionech
4. problematiku reformy psychiatrické péče, která by měla mít pozitivní vliv i na poskytování psychiatrické péče postiženým autismem.

Místo autismu je u dětí často nesprávně diagnostikována například porucha učení. Bohužel také dochází k případům, kdy soudy na základě špatných znaleckých posudků ruší autistům příspěvek na péči, někdy je dokonce i odebírají z rodin s odůvodněním, že dítě nemá autismus, jen je zanedbané.

Nákladná péče

Velkým problémem je rovněž fakt, že péče o autisty je velice nákladná – ne kvůli samotnému autismu, ale protože je třeba daleko větší počet asistentů a dalšího personálu, než u jiných handicapů. To vše ve svém součtu vede k tomu, že autisté jsou jako skupina občanů diskriminováni. Bohužel i kompetentní úřady se k tomu bohužel leckdy staví tak, že u těchto osob, jejichž hlavní rysem je snížená schopnost sociálního začlenění, není třeba dbát na vysoký standard dodržování lidských práv.

Apel

Vít Kaňkovský v závěru vyzval zúčastněné, aby se na něj a na další zákonodárce nebáli obracet s jakýmikoli náměty na legislativní změny, které by přinesly zlepšení rodinám, starajícím se o osoby s některou formou autismu.

„Kvalita společnosti se pozná podle toho, jak se chová ke svým nejslabším členům,“ dodal Kaňkovský.

Napříč všemi příspěvky zazněl apel na zlepšení komunikace mezi resorty, které mají největší vliv na péči o pacienty s poruchou autistického spektra.  Tedy mezi resortem zdravotnictví, školství a Ministerstvem práce a sociálních věcí.

Semináři poskytli záštitu místopředseda vlády a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek a místopředseda Sněmovny Jan Bartošek a předseda sněmovního zdravotního výboru Rostislav Vyzula. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…