Kaňkovský (KDU-ČSL): V tuto chvíli nežijeme v bavlnkových časech

21.04.2021 14:15

Projev na 99. schůzi Poslanecké sněmovny 21. dubna 2021 k zákoníku práce

Kaňkovský (KDU-ČSL): V tuto chvíli nežijeme v bavlnkových časech
Foto: vitkankovsky.cz
Popisek: Vít Kaňkovský

Kolegyně, kolegové,

já ještě navážu na diskusi a chtěl bych reagovat prostřednictvím pana předsedajícího na kolegu Veselého. My samozřejmě chápeme ty důvody, proč chcete zavést pátý týden dovolené. Chápeme to jak věcně a chápeme to i z politického hlediska. Ale je potřeba si říci - a tady ještě navážu i na kolegu Jana Bauera - já jsem přesvědčený o tom, že se v téhle Sněmovně k tématu pátého týdne dovolené zcela jistě dostaneme nebo dostanou naši následovníci. Ale každé takovéhle opatření je potřeba zasadit také do doby, v jaké žijeme.

Kdybychom se o tom bavili v době ekonomického rozkvětu, kdybychom se bavili v době, kdy máme před sebou další konjunkturu, tak KDU-ČSL by velmi pravděpodobně návrh na zavedení pátého týdnu dovolené podpořila. Ale my nežijeme v tuto chvíli v bavlnkových časech, my žijeme v situaci, kdy se řítíme do ekonomické krize. Nevíme sice, jak bude hluboká, nevíme, jak bude dlouhá, ale zcela jistě bude. A pokud bychom v tuto chvíli přistoupili k tomuto kroku, tak si řekněme, co těm našim zaměstnancům nabídneme.

Ano, části z nich nabídneme pátý týden dovolené, ale části z nich - a nebude to malá část - nabídneme výpověď, protože zaměstnavatelé nebudou schopni za stávajících podmínek garantovat jejich pracovní místo. A pokud dáme na misku vah, jestli budu mít jistotu, že budu mít dál práci, že budu moct chodit do práce a budu vydělávat, anebo jestli budu mít možná, hypoteticky, pátý týden dovolené, tak si řekněme, co je pro naše občany důležitější.

Vraťme se k tomuto tématu v dobách, kdy bude ekonomická prosperita. Je to na místě, je potřeba zkvalitňovat a zlepšovat pracovní podmínky našich občanů, (Předsedající: Skončil váš čas k faktické poznámce.) ale nedělejme to v době, kdy začíná ekonomická krize.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

22:12 Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k médiím.