Kapek (ČSSD): Chybí odbornost u poslanců, senátorů a mnohdy kvality ministrů a lidí kolem

06.09.2015 14:38

Vyjádření k debatě Stát, trh a politika

Kapek (ČSSD): Chybí odbornost u poslanců, senátorů a mnohdy kvality ministrů a lidí kolem
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Vážení organizátoři,

debata 1.9. 2015 proběhla opět za veliké účasti a zájmu zástupců krajských organizací. Vladimír Špidla popsal kontext tohoto panelu, jehož cílem je vytvořit programovou tvorbu, jež bude na programové konferenci 28.11. 2015 v Olomouci předložena s programy i pro regiony. Postupně dostali slovo: Martin Potůček, analytik veřejné politiky, profesorka Vladimíra Dvořáková, politoložka, Petr Petržílek, ekolog a Jiří Malý, ekonom. M. Potůček hovořil o dobře fungujícím státu, jeho roli a o problematice veřejné moci. Nejzajímavější část vystoupení měla profesorka Dvořáková, zmínila se o řadě problémů ve státě, o nečinnosti kontrolních mechanismů a jejich postupném zeslabování, zákon o státní službě má špatnou konečnou podobu, při jmenování lidí do dozorčích rad chybí jejich odborný životopis, je špatná politická kultura, chybí kontrolní část státu, víme o nárůstu korupce, mrzí nás neutěšený stav školství a s tím spojená výchova mládeže atd. Za deset let v akreditační komisi zažila jedenáct ministrů školství. Petr Petržílek uvedl, že na globální úrovni neexistuje volný trh, světový trh je ovládán skupinami, problémy jsou s daněmi, ve veřejných službách je řada problémů, spotřeba pitné vody v běžných domácnostech je poloviční než u bohatých, chybí podpora lokálních ekonomik atd. Jiří Malý se zaměřil hlavně na ekonomiku, trh funguje na základě pravidel státu a ne konkurence, jsme součástí globální ekonomiky, dvě třetiny podniků patří zahraničním majitelům a odtud odchází až tři sta miliard korun ročně pryč.

Ve více než tříhodinové diskusi postupně vystoupili přihlášení přítomní s tématy: co je vlastně parlamentní demokracie, volební zákon, vlny korupce, postavení ČR v EU, nutnost střežení vnější hranice EU, význam jednání prezidenta Zemana s Čínou atd. Otázkou zůstává, proč máme špatné zákony, které přímo korupci nahrávají, ředitelé škol a děkani fakult jsou neomezenými pány vlivem právního subjektu, takže nemorálku, neodbornost a řadu negativ získávají studenti přímo ve školách. Zarážející také je, že úspěšní naši výrobci bývají registrováni v západních státech.

Závěrečné slovo patřilo Vladimíru Špidlovi, který mimo jiné uvedl, že EU má být státem, ČR ztratila kontrolu nad akciemi EU, česká ekonomika nebyla a není v podstatě naše.

Bylo by potřeba, aby diskuse byla mnohem delší, náměty se našly, chybí odbornost u poslanců, senátorů a mnohdy kvality ministrů a lidí kolem včetně kontrolních orgánů. Cílem těchto setkání je najít řešení, kvalitní lidi pro jejich realizaci a s výsledky seznámit hlavně voliče. Série těchto programových bloků je stále vítána.

Autor je člen MO Tábor

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…