Karamazov (ODS): Česko jako spálená země?

12.06.2014 8:21

Přibližně od příchodu světové finanční krize jsme si den co den mohli přečíst negativní zprávy popisující Česko jako spálenou zemi, která je téměř neobyvatelná.

Karamazov (ODS): Česko jako spálená země?
Foto: ods.cz
Popisek: Simeon Karamazov

To vyvrcholilo v loňské předvolební kampani zejména levicových politiků a populistů předhánějících se ve vykreslování černých předpovědí. Přitom Česko má solidní základy pro ekonomický růst a obstává též v mezinárodním srovnání.

Podle žebříčku OECD, sdružující ekonomicky vyspělé státy, je naše země lepším místem pro život než například Jižní Korea, porážíme též Slovensko a Polsko. Tyto země sice v posledních letech rostly hospodářsky rychleji, ale jen díky zadlužování. Na konci roku 2013 rostla česká ekonomika nejrychleji v celé Evropské unii a pozitivní zůstávají, i díky vývoji v Německu, vyhlídky na další roky. Důležitější než abstraktní čísla je skutečnost, že u nás žije nejméně lidí ohrožených chudobou z celé EU.

Tento stav není dán zákony a všemožnými regulacemi, ale tak jako všude na světě tvrdou prací. Podle studie Světové banky mají živnostníci u nás největší vliv na národní ekonomiku ze všech zemí Evropské unie, i když mají nejhorší podmínky ve střední Evropě. Místo podpory jim ovšem levicová vláda slibuje zvýšení daní, které poté rozdá na štědré investiční pobídky pro zahraniční montovny.

Přitom mnohé české společnosti poráží mezinárodní konkurenci nejen v tradičních, ale též v nových a inovativních oborech. Ať už jde o brněnské a pražské společnosti v oblasti IT, liberecký vývoj nanotechnologií či v Pardubicích tvořené moderní radarové systémy. Česko rozhodně není spálenou zemí a také díky spolupráci univerzit a soukromého sektoru máme rozhodně navíc, než být zemí skladů a montoven.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pravybreh.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berdychová: Nové chráněné bydlení v Jičíně je v provozu

20:07 Berdychová: Nové chráněné bydlení v Jičíně je v provozu

Klienti Domova sociálních služeb Chotělice využívají nových prostor chráněného bydlení v lokalitě Ji…