Klán (KSČM): Bublina na vzdělání

13.07.2015 17:22

Článek se zabývá problémy z půjček na vzdělání.

Klán (KSČM): Bublina na vzdělání
Foto: janklan.cz
Popisek: Jan Klán, poslanec KSČM za Středočeský kraj

Půjčky, půjčky a zase jen ty půjčky. Život na dluh. Obraz dnešní společnosti honby za kapitálem začíná opět nabírat na obrátkách. Jako přízrak se k nám začíná vkrádat možnost nové krize. Nicméně to nebude krize jako z roku 2008, ale bude úplně jiná. Možná i horší a to zejména z důvodu, že se jedná o zadlužování mladých lidí. Ptáte se, o jaké krizi mluvím? Jedná se o krizi z půjček na vzdělání. Ta v současné době postihuje USA, ale postupně se začíná blížit do Evropy. Jak je možné, že po splasknutí bubliny z hypoték se blíží nová bublina?

V USA si téměř všichni žijí na dluh a zjevně to nikoho moc netrápí. Studentské půjčky jsou velice oblíbené. V současné době má v USA tento typ půjčky něco přes 40 milionů lidí, což o 70 % více, než bylo v roce 2004. Nyní se podržte, kolik činí průměrná výše této půjčky. V přepočtu na naše koruny se jedná přibližně o půl milionu. Přitom téměř polovina lidí, co si vzala tento typ půjčky, ji nesplácí, protože stále studují. Navíc téměř 7 milionu těch, co již mají splácet, tak nesplácí. Bublina se začíná pomalu nafukovat. Jistě Vás napadne, že o tomto typu půjčky horlivě hovořila naše pravicová vláda v letech 2010-2013. Podle ní si mladí měli na vzdělání půjčit a až dostudují, tak půjčku splácet. Prý je to bude motivovat k lepším studijním výsledkům i k hledání práce. To ale není pravda, protože pokud nemáte ze studií praxi, tak velice obtížně hledáte uplatnění na trhu práce. A pokud nenajdete práci, tak nemůžete ani splácet půjčku na vzdělání. Někde je zjevně chyba. Chyba je v samotném systému půjček, kdy vydělávají finanční ústavy. Setkal sem se s jedním případem, kdy si kamarád půjčil na soukromou vysokou školu a když studium dokončil a chtěl půjčku splatit dříve a najednou, tak mu finanční ústav odpověděl, že to není možné a musí splácet, tak jak je uvedeno ve smlouvě. Respektive bylo odpovězeno, že úřednice neví, jak má tento úkon zaevidovat. Finanční ústav nakonec ustoupil, ale kamarád byl nucen zaplatit i tak penále, protože půjčku zaplatil dříve. Finanční ústav by totiž jinak podle logiky kapitalismu na jeho půjčce tratil. Právě tohle se začíná dít ve velkém měřítku v USA, ale poslední dobou i v našich podmínkách.

Nastane krize z těchto studentských půjček? Podle mého názoru ano, ale zatím bude izolována na druhé straně Atlantiku, protože se jedná o ukázkový problém USA. Nicméně pokud i Evropa začne přebírat tento typ půjček a bude privatizovat vzdělání, tak se ocitneme v bludném kolotoči, který „téměř“ vždy končí určitým typem krize. Poslední krize z roku 2008 celý svět řádně vytrestala, ale jak je vidět, tak se zejména pravicoví politici stále nepoučili, když chtějí privatizovat součásti sociálního státu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zahradil (ODS): Snaha mainstreamových médií omezit regulacemi konkurenci na mediálním trhu

21:03 Zahradil (ODS): Snaha mainstreamových médií omezit regulacemi konkurenci na mediálním trhu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke konferenci o svobodě slova.