Klasnová (VV): Obyvatelé Prahy 1 se spojili s místními podnikateli proti nečinnosti radnice

12.02.2014 10:04

Již roky si stěžují obyvatelé Prahy 1, zejména Starého Města, na problémové provozovny a hluk v ulicích. Nyní se v boji proti hluku spojili občané s místními neproblémovými podnikateli a společně žádají radnici Prahy 1, aby urychleně začala konat. Společně navrhují i řešení.

Klasnová (VV): Obyvatelé Prahy 1 se spojili s místními podnikateli proti nečinnosti radnice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kateřina Klasnová

Radnice Prahy 1 obdržela v prosinci 2013 petici proti hluku, kterou podepsalo více než tři sta obyvatel Prahy 1. Petice obsahovala i možné návrhy řešení. Radní pro bezpečnost Ivan Solil (ČSSD) však sám, navzdory občanským návrhům, vymyslel a medializoval jen jediné a krajní - zavřít všechny provozovny na Starém Městě ve 22.00. To se pochopitelně nelíbilo místním podnikatelům, ale ani samotným obyvatelům. "Nechceme, aby se z centra Prahy stala úderem 22.00 mrtvá zóna, a nikdy jsme to nechtěli," říká signatář petice a zároveň člen sdružení občanů Pro Jedničku, Štefan Kabátek.

"Plošné uzavírání podniků na Starém Městě ve 22.00 považuji jen za populismus. Hluk v Praze 1 by přitom neměl být politickým tématem. Už nyní je nástrojů k boji proti problémovým provozovnám a výtržníkům v ulicích dost," je přesvědčena zastupitelka Prahy 1 Kateřina Klasnová, která již přes rok aktivně komunikuje s iniciátory petice proti hluku i s příslušnými institucemi, včetně Městské policie.

Návrh radního Ivana Solila, jenž je radním pro bezpečnost již sedm let, však měl jeden nečekaný a pozitivní výsledek - svedl k jednacímu stolu staroměstské rezidenty a místní podnikatele. Společně žádají příslušné orgány, především radnici Prahy 1 a Městskou policii Praha 1, o systémové řešení hlučnosti některých podniků a jejich návštěvníků.

"Návrhy řešení jsme zaslali na Úřad městské části v našem společném memorandu," uvedli dnes představitelé petentů a dvou občanských sdružení, z nichž jedno sdružuje právě podnikatele na Starém Městě. "Radnice se dlouho vymlouvala na to, že sladit zájmy obyvatel a podnikatelů nejde. Dokázali jsme, že to není pravda, a pevně doufáme, že už radnice začne konat," shodli se zástupci obou stran.

Podle memoranda je nutné začít s důsledným policejním dohledem nad problémovými provozovnami, s jejich pokutováním či omezováním provozu, v případě opakovaného porušování předpisů a s pokutováním účastníků alkoholových průvodů, ale hlavně jejich organizátorů.

A také s osvětou a zvyšováním informovanosti zahraničních turistů o tom, že se v centru Prahy nesmí pít alkohol na ulici po 22 hodině, nesmí být znečišťováno veřejné prostranství, samozřejmě musí být dodržován noční klid. "Opilí turisté ani nevědí, že něco porušují a že mohou dostat pokutu, proč by se tedy měli nějak omezovat? Jakkoli neznalost neomlouvá - ale informovat je o pravidlech ať už při příjezdu do země, či přímo v restauracích a klubech, je určitě dobrý nápad," míní iniciátorka petice proti hluku Gabriela Setničková.

Memorandum se věnuje i vozům taxislužby, které nejenže přispívají svým troubením k nočnímu hluku, ale vytvářejí i další chaos v ulicích, například stáním v křižovatkách, na přechodech či na rezidenčních modrých zónách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hilšer: TOP 09. Smutný obrázek současné doby

9:15 Senátor Hilšer: TOP 09. Smutný obrázek současné doby

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k rošádě na ministerském postu TOP 09.