Klíma (TOP 09): Jihočeská vláda v resortu školství pokračuje v omlouvání vlastní pohodlnosti

10.01.2017 14:00

Z úst hejtmana Zimoly opakovaně slyšíme, že ředitelé škol nepřizpůsobují obory trhu práce.

Klíma (TOP 09): Jihočeská vláda v resortu školství pokračuje v omlouvání vlastní pohodlnosti
Foto: archiv Pavla Klímy
Popisek: Pavel Klíma (TOP 09)

Musím se ředitelů zastat: To, že rodiče využívají přebujelé nabídky středních škol a jejich obecných maturitních tříd, je hlavně problém zřizovatele, tedy Jihočeského kraje, neschopného smysluplné restrukturalizace. A jihočeská vláda maximálně vydá prohlášení o potřebnosti odborníků a přehodí problém na ředitele.

Pokud byste seděli v jejich křesle, nechováte se jinak. Nezrušíte si třídu, nepropustíte lidi. Naopak se jim snažíte zajistit práci tím, že naplníte třídy jakýmkoli způsobem. A tak zřizujeme maturitní třídy obecného zaměření, rodiče dle pravidla, že maturita je vše a pak se uvidí, zapomínají na to, že řemeslo má zlaté dno. Nedivme se tedy, že i čtyřkaři odcházejí ze základek i na střední školy namísto učilišť. Logicky – voda teče, kudy má koryto. Následně komentujeme, že nenaplňujeme učební obory a hledáme důvody, proč tomu tak je. A zřizovatel – kraj – je v podstatě v pohodě, ona totiž gymnaziální třída je nejlevnější třída: 30 dětí, učitel, tabule a křída, oproti tomu je to v učebním oboru podstatně složitější a dražší: méně studentů ve skupině, mistr, stroje atd. Nakonec znovu uspořádáme setkání zástupců hospodářské komory, zaměstnavatelů, samozřejmě hejtmana – PR musí být – a vydáme prohlášení.

A pak je tu opět duben, přijímačky a sledujeme, jak se nám zaplní středoškolské lavice trojkaři a čtyřkaři ze základek, a „učňáky“ nám zejí prázdnotou, tak pomůžeme skomírajícímu učebnímu oboru dotací a vydáme prohlášení. To je vlastně nejsnadnější: Už několik let můžeme používat vlastně úplně ten samý text!

PAVEL KLÍMA (TOP 09)
ŘEDITEL ŠKOLY
KRAJSKÝ ZASTUPITEL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.