Kolaja (Piráti): Na Facebook, Apple nebo Google dopadnou nová evropská pravidla

07.09.2023 12:01 | Tisková zpráva

Novými pravidly se již brzy budou muset začít řídit velké technologické firmy, jako je Meta (provozovatel Facebooku či Instagramu), Alphabet (Google, YouTube) nebo Apple.

Kolaja (Piráti): Na Facebook, Apple nebo Google dopadnou nová evropská pravidla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marcel Kolaja

Evropská komise je dnes zařadila na seznam takzvaných gatekeepers, pro které začne za šest měsíců platit nový Akt o digitálních trzích. Nová pravidla mají předejít zneužívání dominantního postavení na trhu. Podle pirátského europoslance Marcela Kolaji, který na pravidlech pracoval, to znamená například možnost komunikovat napříč platformami.

Velké technologické firmy, které provozují třeba Facebook nebo Google, působí na trhu jako žáby na prameni. Zneužívají svého dominantního postavení na trhu. Jedna z oblíbených praktik ovlivňování chování uživatelů mobilních telefonů je předinstalovat do zakoupeného telefonu aplikace a neumožnit uživateli je smazat. I tomu učiní nová pravidla přítrž. Uživatel si bude moct svobodně vybrat, jaký produkt chce používat. A pomůže to i inovacím, protože se konečně najde prostor i pro menší firmy,” vysvětluje Kolaja.

Ten považuje za nejdůležitější aspekt Aktu o digitálních trzích podmínku pro takzvanou interoperabilitu chatovacích platforem, kterou do legislativy prosadil.

Díky té budou mít uživatelé možnost komunikovat napříč chatovacími platformami, aniž by na každé z nich museli mít vytvořený účet. To v praxi znamená, že když vám někdo pošle zprávu třeba z WhatsAppu, budete ji moct přijmout v jiné aplikaci, která interoperabilitu využívá. Třeba na Matrixu. Jinými slovy, jen proto, že váš kamarád používá jednu službu, nemusíte ji používat i vy. Každý si bude moct svobodně vybrat,” dodává Kolaja.

Pravidla začnou platit za šest měsíců, a to pro několik celosvětově největších technologických firmem, které dnes určila Evropská komise. Konkrétně jde o Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Metu a Microsoft. Tyto firmy mají svým tržním podílem výrazný vliv na evropský vnitřní trh a každý měsíc je využije alespoň 45 milionů evropských občanů, každý rok alespoň 10 tisíc evropských firem.

Seznam gatekeepers:

  • Alphabet (Chrome, Google Android, Google Maps, Google Play, Google Search, Google Shopping, Youtube)
  • Amazon (Amazon, Amazon Marketplace)
  • Apple (App store, iOS, Safari)
  • ByteDance (TikTok)
  • Meta (Facebook, Instagram, Messenger, Meta Marketplace, Whatsapp)
  • Microsoft (LinkedIn, Windows PC OS)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kovářová (STAN): Politika se nedá dělat od jedné tiskovky k druhé

18:05 Kovářová (STAN): Politika se nedá dělat od jedné tiskovky k druhé

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k neúčasti hnutí ANO na jednání o důchodové reformě n…