Kolář (TOP 09): Je naprosto nezbytné začít řešit problém s továrnou VAFO

09.10.2019 20:51

Přes deset let obtěžuje lidi bydlící na západním okraji Prahy zápach, pocházející z chrášťanské továrny na psí žrádlo a granule VAFO, z jejíž výrobní linky sjíždí například známé krmivo zn. Brit.

Kolář (TOP 09): Je naprosto nezbytné začít řešit problém s továrnou VAFO
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ondřej Kolář

Osudy obyvatel Zličína, Řep nebo Řeporyjí však celou dobu nikoho nezajímají, zastání lidé nenašli u vedení Prahy, středočeské hejtmanky Jermanové, natož Ministerstva životního prostředí. Jediným výsledkem jednání těchto institucí, přehazujících si problém jako horký brambor, jsou tisíce naštvaných lidí a pět naštvaných starostek a starostů, kteří kvůli tomu zasedli za jeden stůl:

„Je naprosto nezbytné začít řešit problém s továrnou VAFO na úrovni hejtmanů krajů, protože i Praha je vlastně krajské město. Proběhla už celá řada demonstrací, petic, ovšem bezvýsledně. Na čističku u nás v Bubenči si lidé taky dlouho stěžovali, nový provoz však dokázal zápach úplně eliminovat. Navíc u značně agresivního odpadu z celé Prahy. Takže to jde, ne že ne,“ říká Ondřej Kolář /TOP 09/, starosta Prahy 6.

Starostky a starostové zápachem nejvíc zasažených městských částí Praha – Zličín, Praha 17, Praha 13, Praha – Řeporyje a Praha 6 proto napsali otevřený dopis s výzvou primátorovi hlavního města k okamžitým a zásadním krokům, který najdete v příloze. Kromě vyvolání jednání s dotčenými institucemi je jedním z požadavků také prověření možnosti podání a přípravy návrhu žaloby na zastavení výroby ve společnosti VAFO, protože situace je opravdu bezvýchodná. Originál dopisu je samozřejmě opatřen podpisy a razítky všech starostek a starostů.

Výzva primátorovi hlavního města od pěti starostek a starostů k okamžitému řešení zápachu z továrny VAFO na psí krmiva

Vážený pane primátore,

jistě jste zaznamenal problém, který se vyskytuje již několik let na západním okraji Prahy a trápí hned několik městských částí a jejich obyvatele najednou. Jedná se o zápach, který produkuje společnost VAFO, která má v Chrášťanech u Prahy výrobnu krmiv pro domácí zvířata. Bohužel, zápach na hranice kraje nebere ohledy a obtěžuje lidi zrovna tam, kam fouká vítr. Nejvíce zasažené jsou tak městské části Zličín, Řeporyje, Praha 17, Praha 13 a Praha 6. Například Zličín a jeho zástupci se snaží obtěžující zápach zkorigovat od roku 2008, avšak stále neúspěšně.

Vedení Zličína se v této věci zabývalo i dvěma peticemi, které podepsalo dohromady několik tisíc občanů hlavního města. Nejvíce postižené městské části Praha - Zličín, Řepy, Řeporyje a Praha 13 se shodují na požadavku úplně zastavit výrobu, Prahy 13 a 17 dokonce zastavení výroby požadují usneseními svých radních.

Z důvodu přetrvávajících obtíží a stále intenzivnějšího zápachu bylo svoláno společné jednání zástupců uvedených městských částí hlavního města Prahy. Na tomto jednání bylo konstatováno, že hlavní město Praha musí v této věci jednoznačně podpořit snahu uvedených městských částí chránit životní prostředí a životní standardy a komfort svých obyvatel.

My, níže podepsané starostky a starostové pražských městských částí zasažených zápachem z výroby společnosti VAFO Chrášťany, Vás, vážený pane primátore, proto vyzýváme, abyste:

1. vyvolal jednání s vedením Středočeského kraje, kde bude tento problém řešen;

2. vedl jednání s představiteli Ministerstva životního prostředí a Ministerstva zdravotnictví, potažmo s představiteli České inspekce životního prostředí a Hygienické stanice hl. m. Prahy, vedoucí k ochraně obyvatel hl. m. Prahy před zápachem z výrobny VAFO;

3. vedl jednání s vedením společnosti VAFO vedoucí k zastavení šíření zápachu z výroby krmiv, případně k omezení, či úplnému zastavení výroby;

4. prověřil možnost podání a připravil návrh žaloby na zastavení výroby ve společnosti VAFO.

Předem Vám děkujeme za Vaši ochotu tento dlouhotrvající a velmi nepříjemný problém řešit.

V úctě

Mgr. Ondřej Kolář
starosta MČ Praha 6

JUDr. Marta Koropecká
starostka MČ Praha – Zličín

Mgr. Jitka Synková
starostka MČ Praha 17

Ing. David Vodrážka
starosta MČ Praha 13

Pavel Novotný
starosta MČ Praha – Řeporyje

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

21:03 Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důležitosti zachování práva veta v tvorbě energetic…