Konečná (KSČM): Dealerům bychom měli házet klacky pod nohy po celé Evropě

23.01.2015 21:00

?Národní protidrogová centrála obvinila osm lidí, kteří údajně dováželi z Bulharska do České republiky léky s pseudoefedrinem. Tak začínala zpráva jednoho zpravodajského serveru před dvěma týdny.

Konečná (KSČM): Dealerům bychom měli házet klacky pod nohy po celé Evropě
Foto: Daniela Černá
Popisek: Kateřina Konečná

O několik dní dříve zase celníci u hranic s Polskem sebrali muže a ženu, kteří pašovali několik tisíc kusů tablet. Nejsou to ojedinělé případy, kdy se k nám snaží pašeráci dostat suroviny pro výrobu pervitinu. ?Česká republika před několika lety přitvrdila při kontrole při vydávání léčivých přípravků, z nichž se dá vyrábět u nás nejužívanější droga - pervitin. Balení Modafenu, Paralenu Plus, Panadolu Plus Grip, Nurofenu Stopgrip či Aspirinu Complex si může v lékárně koupit pouze pacient, který je bude užívat a musí počítat s tím, že se při jejich nákupu v lékárně musí legitimovat a jeho nákup bude zaevidován. To nemocným nemá proč vadit, ale dealer, prozrazující svou identitu, musí být v takové chvíli jako na trní.

Omezení prodeje těchto léků samozřejmě začali okamžitě využívat kšeftaři ze zahraničí ve spolupráci s českými dodavateli „perníku“. Ne u všech našich sousedů to však mají s nákupem snadné. Například Slovensko před třemi roky také prodej léků s pseudoefedrinem omezilo. V témže roce k tomu přistoupilo i Německo. V Rakousku jsou dostupné dokonce pouze na lékařský předpis. Avšak třeba v Polsku podobné restrikce v červenci 2011 tamní parlament odmítl. V tomto Evropa, nejen střední, jednotná bohužel není.

Česká republika se po celá ta léta snaží být v této problematice aktivní. Téma se snažila prosadit do programů různých jednání na mezinárodní úrovni, která mohla plošně něco změnit. Odkaz na pseudoefedrin se nám podařilo vnést také do evropského paktu k syntetickým drogám, který byl přijat v průběhu polského předsednictví.

S českými kolegy v Evropském parlamentu se jistě pokusíme ještě zintenzivnit snahy o zavedení systematické regulace prodeje těchto léčivých přípravků a efedrinu na evropské úrovni. Výrazně se ale také pokusíme zapůsobit na sousedy, kteří jsou v prodeji těchto farmak benevolentní, tedy na Poláky a Maďary.?Motivaci máme jasnou. Podle odborné studie, zveřejněné koncem minulého roku, počet častých nebo pravidelných uživatelů pervitinu v ČR stoupá. Ve zprávě byla řeč o více než 32 tisíci lidech! Kromě toho, že je třeba klást větší a větší důraz na prevenci, musíme minimalizovat možnosti dealerům drog získávat potřebné suroviny na výrobu.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Konečná - profil

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Politická reprezentace by měla začít konat

8:19 Seďa (SOCDEM): Politická reprezentace by měla začít konat

Každý trochu přemýšlející člověk musí uznat, že se Česká republika nevyvíjí dobře a že je třeba něco…