Konečná (KSČM): Mezinárodní den proti chudobě

19.10.2015 8:22

V sobotu jsem si připomněli Mezinárodní den proti chudobě, který přímo navazoval na Mezinárodní den výživy. Tyto problematiky jsou samozřejmě spojené nádoby a není možné řešit jedno bez druhého.

Konečná (KSČM): Mezinárodní den proti chudobě
Foto: KSČM
Popisek: Kateřina Konečná, KSČM

Letošní rok skončily Rozvojové cíle tisíciletí OSN (2000-2015), které byly zaměřeny zejména na rozvojové země a v rámci kterých došlo k pokroku v několika významných oblastech. Např. cíl "snížit na polovinu počet extrémně chudých lidí" se v roce 2015 naplnil. Ovšem fakt, že 836 milionů lidí žije v extrémní chudobě a trpí hladem, zůstává. Rozvojové cíle tisíciletí jsou však za námi a nyní nastupují Cíle udržitelného rozvoje OSN (2015-2030). Hned prvním cílem této agendy je "vymýtit chudobu ve všech jejích formách všude na světě". Povšimněte si, prosím, že zde není napsáno v rozvojových zemích či Africe apod., ale všude na světě, tedy i v Evropě a České republice. Chápu, že to zní jako utopie, ale pokud si uvědomíme, že náklady na eliminaci chudoby ve světě na celý rok se rovnají nákladům na zbrojení za osm dní (!), uvědomíme si, jak málo stačí. Tvrdá pravda je, že chudoba může být vymýcena, ovšem chybí vůle. Snížit chudobu na polovinu zní sice realističtěji, než požadavek na vymýcení chudoby všude a ve všech podobách, ale nesmíme zapomínat, že chudoba ročně zabíjí více lidí, než zemřelo za druhé světové války. Marek Hrubec, čerstvý držitel Ceny evropského občana a expert na otázky rozvoje, to přirovnává k situaci, kdy by se Spojenci v roce 1940 dohodli, že do roku 1955 o polovinu zmenší území nacistického Německa a rovněž o polovinu sníží vyvražďování neárijských ras pod velením Třetí říše. Na co potřebujeme plán na 15 let, když máme prostředky na to zastavit úmrtnost spojenou s chudobou mnohem dříve? Pravdou ovšem zůstává, že pokud budou Cíle udržitelného rozvoje skutečně realizovány, a já vybízím mezinárodní společenství a českou vládu, aby byly, pak skutečně postoupíme mílovými kroky kupředu. Znamenalo by to lepší budoucnost pro Českou republiku, Evropu a Zemi.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Výrobky bez kazítek a s možností opravy

12:12 Kolaja (Piráti): Výrobky bez kazítek a s možností opravy

Udržitelnější výrobky, které bude možné po rozbití opravit, a až doslouží, dočkají se recyklace. To …