Paroubek (ČSSD): Vláda odstavením uhelných elektráren pošle celý Ústecký kraj do nesmírné chudoby

14.03.2024 17:01 | Tisková zpráva

Stanovisko odborné energetické komise ČSSD.

Paroubek (ČSSD): Vláda odstavením uhelných elektráren pošle celý Ústecký kraj do nesmírné chudoby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

V posledních měsících se ve veřejném prostoru vášnivě diskutuje nad cenami energií pro domácnosti a firmy. V politice je toto téma neustále skloňováno, která vláda to zapříčinila. Ministr Síkela neustále zdůrazňuje ve své namyšlenosti, že začal zachraňovat energetiku. Přitom neustále mluví o rozvoji obnovitelných zdrojů energií, které by v budoucnu měly nahradit „špinavé“ uhelné zdroje nejen ve výrobě elektrické energie, ale i tepla. Přitom si neuvědomuje, že energetika je součástí života všech občanů bez ohledu na politický souboj v Poslanecké sněmovně i mimo ni. Právě současný ministr Síkela a fialová vláda nejsou schopni hledat řešení napříč politickým spektrem. Obhajují svoje politické proklamace a nejsou schopni veřejné diskuse v Poslanecké sněmovně, což se již potvrdilo při parlamentním jednání 16. listopadu 2023. Minulý týden majitel skupiny Sev.en Pavel Tykač veřejně oznámil, že uvažuje o odstavení dvou uhelných elektráren v Počeradech a Chvaleticích o celkovém instalovaném výkonu 1 800 MW. Reakce ministra průmyslu a obchodu byla opět nepochopitelná, když začal tvrdit, že se defacto nic neděje. Je tomu skutečně tak? Jaksi pozapomněl sdělit, že uhelná energetika se v roce 2023 z 38,5 % podílela na celkové výrobě elektrické energie České republiky. Navíc elektrárna Chvaletice zajišťuje kromě výroby elektrické energie i dodávky tepla do města Chvaletice a do dvou průmyslových areálů v lokalitě mezi městem Chvaletice a provozem elektrárny. Celková roční dodávka tepla je cca 130 TJ při tepelném výkonu 4x 15 MW. Při odstavení elektrárny bude CZT do města Chvaletice a obce Trnávka bez tepla.

Již deset let komise pro průmysl a obchod ČSSD upozorňuje na problém náhrady uhelných zdrojů alternativními zdroji. Energetičtí odborníci spolupracující s energetickou subkomisí Sociální demokracie analyzovali dopady odstavením uhelných zdrojů a dospěli k názoru, že provoz uhelných elektráren by měl být do roku 2043. Podstatnou část energetického mixu po roce 2045 musí tvořit jaderné zdroje s cca 50 % podílem, paroplynové a plynové zdroje v kombinované výrobě s teplem cca 25 %, obnovitelné zdroje 20 % a další alternativní zdroje v teplárnách zbylých 5 %. Sociální demokraté by měli mít zájem nejen na vyřešení problému s cenami energií, ale zaujmout stanovisko k udržitelné energetice. Tento návrh nebyl, bohužel, akceptován politickým vedením strany jak za předsedů Jana Hamáčka, tak i Michala Šmardy, kteří s ekologickými organizacemi v dokumentu „Vize ČSSD pro Česko 2030“ prosazují odstavení uhelných zdrojů do roku 2030.

ČSSD - Česká suverenita sociální demokracie bere vážně záměr skupiny Sev.en Energy k odstavení dvou uhelných elektráren v roce 2025 a uvědomuje si negativní dopady nejen v dodávkách elektřiny, ale nárůstem nezaměstnanosti převážně na severu Čech. Prohlášení ministra průmyslu a obchodu, že elektřinu dovezeme ze zahraničí, jsou stejně úsměvná jako tvrzení, že z Ruska do Čech neproudí zemní plyn. Nové vedení ČSSD v čele s Jiřím Paroubkem  apeluje na vládu, aby se již nyní začala vážně zabývat energetickou situací při výpadku výroby elektrické energie a možných důsledků při dalším odstavením uhelných elektráren, jak již delší dobu upozorňuje také největší výrobce ČEZ.

Ve Státní energetické koncepci předkládané MPO je za slabou stránku požadovaná „Stárnoucí zdrojová základna z velké části založená na spotřebě uhlí.“ Přitom systémové uhelné elektrárny byly zrekonstruovány s cílem ekologizace. Zejména se jedná o elektrárny Chvaletice, Tušimice II, Prunéřov II a Počerady. V Ledvicích byl v roce 2016 uveden do trvalého provozu nový uhelný blok o výkonu 660 MW s nadkritickými parametry páry. Tyto elektrárny byly rekonstruovány na dodržení parametrů stanovených legislativou – přísné emisní limity, zajištění stabilní dodávky tepla pro obyvatele Chvaletic, Kadaně, Klášterce nad Ohří a Chomutova po celý rok. U všech uhelných zdrojů se při respektování kvality paliva zajištění minimalizace produkce CO2 instalací nejlepší dostupné technologie schopné spalovat uhlí z lomů Libouš, Vršany a Bílina. Tato opatření vedla k minimalizaci spotřeby emisních povolenek s pozitivními dopady na energetickou bezpečnost státu, to je minimalizace závislosti na dovozu primárních zdrojů ze zahraničí. Na tyto aspekty energetičtí stratégové ministerstva průmyslu a obchodu jaksi pozapomněli. Odborníci zajišťující provoz uhelných elektráren se jednoznačně shodli, že by vláda měla zabrzdit se neustálými změnami v integrovaných povolení s limity znečišťujících látek a najít cestu k tlumení ceny emisních povolenek, která je pro provoz uhelných elektráren přijatelná.

Odstavením uhelných elektráren v Ústeckém kraji dojde ke snížení výkonu o 3 210 MW a ztráty ve výrobě ve výši cca 20 TWh/rok s možnými dopady na zvýšení nezaměstnanosti v okresech Louny, Chomutov a Most. Náhrada alternativními zdroji v Ústeckém kraji nenahradí výpadek 20 TWh/rok elektrické energie. Přitom výstavba nových alternativních zdrojů v Ústeckém kraji nahradí pouze regionální spotřebu do maximální výše 10 TWh/rok. Potenciál pro OZE je v ÚK z hlediska klimatických podmínek maximálně 6 TWh/rok. Zbylou roční spotřebu ve výši 4 TWh se bude muset nahradit dalšími stabilními plynovými zdroji. Navíc dojde k výpadku dodávek tepla v systému CZT měst Kadaně, Klášterce nad Ohří, Chomutova, Loun, Bíliny a částečně Teplic. Z hlediska výroby tepelné energie je v současné době potřeba hledat přijatelné alternativy, které zabezpečí dodávku obyvatelům.

Česká suverenita sociální demokracie se v nově vytvořené energetické komisi zabývá problematikou odstavením uhelných zdrojů a dospěla k závěru, že je nutné podporovat udržitelnou energetiku s postupnou náhradou hnědouhelných elektráren alternativními zdroji do roku 2045, kdy skončí technická životnost zrekonstruovaných uhelných bloků.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Kuba: Až se v prosinci otevře dálnice, budou moci Budějčáci užívat i novou komunikaci

12:06 Hejtman Kuba: Až se v prosinci otevře dálnice, budou moci Budějčáci užívat i novou komunikaci

Slavnostním poklepem na základní kámen byla v úterý 23. dubna 2024 zahájena 6. etapa výstavby zanádr…