Konečná (KSČM): Pod pokličku práce europoslance

28.02.2015 10:27

Stále mě zaráží, jak malé povědomí mají čeští občané o svých zastupitelích v Evropském parlamentu a o jejich práci.

Konečná (KSČM): Pod pokličku práce europoslance
Foto: Daniela Černá
Popisek: Kateřina Konečná

Nedomnívám se, že je to chyba občanů, ale toho, že se nám nedaří přiblížit svoji činnost navenek. Občané se tak často domnívají, že naše práce zde nemá pro jejich život žádný přínos.

Rozhodla jsem se tedy proto ukázat, že v Evropském parlamentu řešíme problémy, které povedou ke zlepšení života v České republice. Začnu od sebe, abych dokázala, že moje heslo: »Jsem poslankyně - díky vám, pro vás a s vámi«, platí.

Zhruba před měsícem jsem napsala článek o tom, že do ČR se přes hranice dostává značné množství léků s pseudoefedrinem, ze kterých se v nelegálních varnách vyrábí metamfetamin (lidově pervitin). Vzhledem k tomu, že tento problém vnímám jako velmi vážný a ze svých cest po ČR vím, že občané jsou rovněž znepokojeni, rozhodla jsem se dané problematice, ve spolupráci s českými odborníky, podrobněji věnovat.

ČR, respektive Národní protidrogová centrála, se snaží co nejvíce narušovat výrobní kapacity obchodníků s drogami, avšak jejich práci dosti komplikuje fakt, že léky s pseudoefedrinem, například z Polska, Bulharska, Řecka, Turecka, Maďarska, Rumunska, Slovenska a Německa, často končí u českých výrobců drog. Vzhledem k tomu, že polská strana uznala škodlivost prodeje léků s pseudoefedrinem v neomezené míře a plánuje regulace, je na vzestupu dovoz z Turecka po tzv. balkánské trase. Vyrobená droga je pak distribuována do mnoha evropských zemí a oblastí (např. Německo, Rakousko, Skandinávie).

Domnívám se, že po všem, co bylo řečeno výše, by bylo chybné vidět problematiku výroby, distribuce a užívání metamfetaminu jakožto ryze český problém, jako tomu bylo dříve. Pervitin byl považován za českou »raritu«, avšak jeho spotřeba v posledních letech zažívá významný nárůst nejen v Evropě, ale i v celosvětovém měřítku. Obchod s drogami nemá hranic a jediným způsobem, jak ho omezovat v co největší míře tak, aby neničil lidské životy, je mezinárodní spolupráce.

Ve snaze upozornit Komisi a Radu na danou problematiku a navrhnout řešení jsem sepsala Písemné prohlášení, které nyní bude kolovat mezi europoslanci ze všech členských zemí a politických frakcí. V textu prohlášení budeme vyzývat Komisi a Radu k harmonizaci postupů vedoucích k omezení dostupnosti léků obsahujících pseudoefedrin v EU. Aktuálně sháním podpisy pro co nejširší podporu a věřím, že donutíme evropské orgány konat.

Problematika drog už dlouho zaměstnává jak české orgány činné v trestním řízení, ale přidělává vrásky i českým občanům, jejichž rodinní příslušníci drogám podlehnou. Drogy narušují život rodiny, ohrožují sousedské a společenské soužití... Nemluvě o tom, že drogy mají na svém kontě značné ztráty na životech. Pomyslnou třešničkou na tomto špatném dortu je fakt, že nelegální metamfetaminované varny produkují značné množství toxického odpadu, který pak končí ve volné přírodě a ohrožuje životní prostředí, životy zvířat a lidí.

Považuji za nezbytné, abychom se dané problematice věnovali. Přikládám jí velikou důležitost a hodlám se jí věnovat i nadále - díky vám, pro vás a s vámi!

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Konečná - profil

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: Nejlepším zákonem roku 2023 pro byznys je novela, která zavádí sdílení elektřiny

16:21 Ministr Síkela: Nejlepším zákonem roku 2023 pro byznys je novela, která zavádí sdílení elektřiny

Novela energetického zákona LEX OZE II z dílny Ministerstva průmyslu obchodu (MPO), která zavádí sdí…