Konečná (KSČM): Význam Petra Bezruče jako básníka je prý přeceňován. To zavání politickým motivem

21.12.2015 5:32

Ve světle posledních událostí mám několik důležitých návrhů, jež jistě ocení především lidé na severní Moravě, kteří jsou obtěžováni existencí objektů pojmenovaných podle básníka Petra Bezruče. Takže: kulturní domy v Opavě a Havířově by si pro své názvy měly najít jiného, tedy »skutečného« velikána, a zbavit se jména tohoto slezského barda.

Konečná (KSČM): Význam Petra Bezruče jako básníka je prý přeceňován. To zavání politickým motivem
Foto: Archiv Kateřiny Konečné.
Popisek: Europoslankyně Kateřina Konečná.

Taktéž studenty frýdecko-místeckého gymnázia bychom neměli mást jménem »nevýznamného« Bezruče a školu pojmenovat ideálně po hvězdě nějakého sitcomu pro teenagery. A ostravské Divadlo Petra Bezruče? Návrh změny názvu ponechám na kreativitě herců.

Připadá vám tento nápad absurdní? Rozumím, to mně také. Ale nemělo by, pokud znáte hrozící osud Červeného domku v Kostelci na Hané, kde básník dlouhá léta žil. K mé lítosti chátrající objekt ministerstvo kultury vyškrtlo ze seznamu kulturních památek. Údajně proto, že je význam Petra Bezruče jako básníka přeceňován. Vysvětlení tohoto rozhodnutí zavání politickým motivem. Literátův společensko-historický význam byl totiž prý zásadní za minulého režimu, teď už ne. To tvrdí hejtman Jiří Rozbořil. Já k tomu mohu říct jen: Nesouhlasím. Nesouhlasím s krokem ministerstva, které tak učinilo na popud vedení Olomouckého kraje. Nesouhlasím s úvahou kraje dům zbourat. A už vůbec nesouhlasím s dehonestací básníkova významu.

Nevím, jestli se v dohledné době dostanu na koncert krajana Jarka Nohavici, ale kdybych se na něj dostala, asi bych se ho zeptala, jak se mu zpívá písnička s textem z básně od této »literární nuly«. Song se shodou okolností jmenuje Kdo na moje místo? Jako by tahle otázka zněla z domu, který chce vedení Olomouckého kraje zdemolovat. Co má mezeru mezi domy nahradit, to zatím neprozradilo. Nepochybně na tom kraj spíše vydělá, než kdyby investoval do oprav. Zachování historického a kulturního odkazu by se ale nemělo vyvažovat penězi.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

21:03 Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důležitosti zachování práva veta v tvorbě energetic…