Kopřiva (Piráti): Musel bych se cítit trapně sám před sebou

30.01.2021 12:12

Pirátský poslanec František Kopřiva obdržel cenu Genderman roku 2020.

Kopřiva (Piráti): Musel bych se cítit trapně sám před sebou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec František Kopřiva

Pirátský poslanec František Kopřiva se pro rok 2020 stal nositelem ceny Genderman, která je určena mužům, kteří se zasazují o rovnost pohlaví a stejné příležitosti pro všechny. Ocenění uděluje Otevřená společnost. Nejmladší pirátský poslanec ve Sněmovně dlouhodobě prosazuje například ratifikaci Úmluvy Rady Evropy o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí, účastní se aktivně za Piráty zasedání Výboru pro vyrovnané zastoupení při Radě vlády pro rovnost žen a mužů, v minulém roce bojoval proti omezování reprodukčních práv polských žen a vystoupil proti hanlivým sexistickým výrokům na plénu Sněmovny.

„Velmi si tohoto ocenění vážím. Odbourávat zbytečné, umělé bariéry je pro mě nicméně samozřejmé, protože to vadí i mně jako muži. Chci žít ve společnosti, kde všichni mají stejné startovní podmínky bez ohledu na to, kde vyrůstali a jaké mají zázemí. Vůči sexismu se pak vymezuji prostě proto, že bych se jinak musel cítit trapně sám před sebou,“ uvádí Kopřiva a dodává: „Každý genderman dělá co může. Já se snažím například přinášet do Sněmovny některá feministická témata, která možná nejsou současnou vládou považována za důležitá, ale důležitá rozhodně jsou. A to nejen pro ženy, ale i pro muže, protože jen ve férové a rovné společnosti se nám všem může dobře žít“.

František Kopřiva

  • Piráti
  • Profil není spravován mnou. Dotazy můžete psát mailem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.