Kopřiva (Piráti): V Maďarsku hrozí konec parlamentní demokracie. Další kroky premiéra vyžadují reakci

02.04.2020 8:39

Vládní strana Fidesz maďarského premiéra Viktora Orbána protlačila tzv. koronavirový zákon, který oslabuje parlament a dává vládě možnost vládnout na dobu neurčitou pomocí dekretů bez souhlasu parlamentu.

Kopřiva (Piráti): V Maďarsku hrozí konec parlamentní demokracie. Další kroky premiéra vyžadují reakci
Foto: archiv kandidáta
Popisek: dvacetiletý lídr Pirátů ve Středočeském kraji František Kopřiva (Piráti)

Vývoj v Maďarsku s Piráty dlouhodobě se znepokojením sledujeme a aktuální převzetí moci Orbánem pod záminkou boje s pandemií považuji de facto za konec parlamentní demokracie v Maďarsku.

Na dění v Maďarsku a narušování demokratických principů ze strany vlády upozorňuji již delší dobu. Poslední krok premiéra Orbána je ovšem jasným krokem k autoritářskému zřízení. Vzhledem k tomu, že je Maďarsko členem Evropské unie, jejíž členské státy se zavazují k udržování demokracie, nelze aktuální vývoj ignorovat. Proto se dnes pirátský rezortní tým pro oblast EU, zahraničí a obranu usnesl na následujících výzvách a požadavcích:

- Okamžitě ukončit platby z unijního rozpočtu směřující do Maďarska, ze kterých profitují politické elity kolem premiéra Viktora Orbána.

- Pozastavení hlasovacích práv Maďarska v unijních institucích, protože v Maďarsku již fakticky neexistuje pluralitní demokracie a nelze tedy zaručit fungování právního státu.

- Představení dalších kroků Evropské komise proti autoritářským krokům Viktora Orbána.

- Evropská komise musí zároveň zajistit, aby práva maďarských občanů vyplývající z členství Maďarska v EU zůstala zachována.

- Česká vláda se musí jednoznačně distancovat od kroků Viktora Orbána a navrhnout na příštím summitu Visegrádské skupiny pozastavení členství Maďarska ve V4.

- Evropská lidová strana a její členové, tedy i KDU-ČSL, TOP 09 a STAN, by se měly jasně distancovat od kroků Viktora Orbána a ukončit působení maďarské strany Fidesz ve své frakci,

- Čeští politici, včetně europoslanců za ODS, by měli zvážit, zda budou nadále udržovat své sympatie ke stylu Viktora Orbána a uvádět jeho režim jako vzor pro řízení státu.

Pirátský europoslanec Mikuláš Peksa k tomu dodává: V každém případě nesmějí kroky unijních institucí a české vlády poškodit práva maďarských občanů, občanskou společnost a demokratickou opozici. Cílem všech kroků má být zabránění absolutnímu převzetí moci Viktorem Orbánem, který se neštítí zneužít pandemii koronaviru de facto k rozpuštění parlamentu na dobu neurčitou. Působení diktatury uvnitř Evropské unie narušuje fungování ostatních zemí, protože diktátor může svůj vliv rozšiřovat skrze unijní instituce. Výsledkem je rozkrádání dotací a ztráta důvěry občanů v její fungování.

František Kopřiva

  • Piráti
  • Profil není spravován mnou. Dotazy můžete psát mailem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

22:12 Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k médiím.