Kordová Marvanová (STAN): V Praze nastal rozhodující moment v boji proti hazardu a hernám

02.02.2024 19:05 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke končícím licencím kasin

Kordová Marvanová (STAN): V Praze nastal rozhodující moment v boji proti hazardu a hernám
Foto: Repro ČT24
Popisek: Hana Kordová Marvanová

Před třemi lety se mi jako radní podařilo prosadit přísnou vyhlášku o regulaci hazardních her, která zakazuje v Praze automaty v kasinech a hernách úplně. Hraní na automatech totiž vede k závislosti a takové herny jsou ostudou veřejného prostoru a místem, které ohrožuje i bezpečnost obyvatel.

Za tři roky účinnosti vyhlášky teď končí poslední licence, takže od 1. dubna letošního roku už bude existovat jen pět kasin z původních 100 před třemi lety. Současná vyhláška zakazuje plošně automaty a povoluje živou hru pouze na území 16 městských částí, protože většina městských částí (celkem 41) požadovala nulovou toleranci hazardu - včetně Prahy 2, Prahy 5, Prahy 6, Prahy 7 a mnoha dalších.

Anketa

Funguje náš stát dobře? Jste spokojeni s úřady, zdravotnictvím, sociálními službami apod.?

1%
96%
hlasovalo: 32490 lidí

Teď ale hrozí, že se na návrh některých zastupitelů především za ODS a ANO hazard do Prahy vrátí. Záminkou k tomu má být otevření hazardní vyhlášky, které se plánuje zřejmě na nejbližších zasedáních pražského zastupitelstva kvůli rozhodnutí ÚOHS. Přitom tento úřad nezpochybnil úplný zákaz technické hry, tedy automatů, na celém území hl. m. Prahy. Proto chci navrhnout do vyhlášky zákaz hazardu úplně, nejen automatů, ale i živé hry. Je to nejlepší cesta, která vylučuje, že by Praha mohla od antimonopolního úřadu zase dostat nějaké pokuty a že by kterýkoli provozovatel hazardu mohl hrozit podáváním žalob proti Praze.

Tlak hazardní lobby je teď velmi silný, kterému je třeba v zájmu obyvatel Prahy rozhodně čelit! Mám velkou radost, že k výzvě úplného zákazu hazardu v celé Praze se nyní připojila rada Městské části Praha 5. Děkuji za podporu místostarostce Monice Shaw Salajové a radní Jolaně Dočekalové.

Kdyby se hazard do Prahy vrátil, může se na sídlištích a v rezidenčních lokalitách objevit zase něco jako Las Vegas, protože kasina by mohla být i tam, kde už dlouho žádný hazard není. Jsem přesvědčená, že zákaz hazardu v ulicích Prahy je v zájmu občanů Prahy, což by měli zvolení zastupitelé podpořit, a ne jednat jen v zájmu hazardní lobby.

Město by nemělo těžit z průmyslu, který způsobuje lidské neštěstí!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: MPO posílí inovace, v nové výzvě je připravena miliarda korun

8:05 Ministr Síkela: MPO posílí inovace, v nové výzvě je připravena miliarda korun

Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásilo II. výzvu aktivity Inovace Operačního programu Technologie…