Kos (BPP): Křižovatka na dálnici D1 „EXIT 4“ - hrozba pro Jižní Město i celý JV Prahy

12.09.2016 19:42

Sídlištím Jižní Město, Petrovice, Horní Měcholupy a dalším obcím v okolí hrozí velká dopravní stavba, která se jejich obyvatel, na rozdíl od úseku 511 pražského dálničního okruhu, bezprostředně dotýká. Nebezpečí se jmenuje EXIT 4.

Kos (BPP): Křižovatka na dálnici D1 „EXIT 4“ - hrozba pro Jižní Město i celý JV Prahy
Foto: archiv kandidáta
Popisek: Senátor ve volebním obvodě č. 19 - Praha 11 Ing. Ladislav Kos (Hnutí pro Prahu 11)

Jedná se o vysoko kapacitní křižovatku na 3,8km dálnice D1, do které má ze západní strany ústit tzv. Vestecká spojka (její část až k Vestci je již hotová). Jejím logickým pokračováním by pak byla komunikace dříve uvažovaného dálničního okruhu tzv. JVK (jihovýchodní krátká varianta) kolem Milíčovského lesa s přemostěním údolí Botiče na Dobré Vodě a kolem sídliště Petrovice - Horní Měcholupy. Přestože se tedy pražský dálniční okruh posunul na základě četných petic obyvatel do oddálené trasy JVD, tak ve stopě JVK je v územním plánu stále počítáno s kapacitní křižovatkou EXIT 4 a Vesteckou spojkou a kolem Milíčovského lesa je udržován volný nezastavitelný koridor. Komunikace by sice vyhověla zájemcům o stavbu hypermarketů, kteří skoupili kolem křižovatky EXIT 4 pozemky, ale pro obyvatele by měla nedozírné důsledky. Vytvořila by dálniční zkratku vůči dálničnímu okruhu, připojila by kontejnerové překladiště Metrans s provozem kamionů na dálnici D1, navýšila by dopravu v ulicích všech městských částí v okolí, včetně Jižního Města a znehodnotila by zelenou zónu Milíčovského lesa s navazujícím údolím Botiče. Komunikace by měla v podstatě stejně devastující účinky na celý region, jako dálniční okruh JVK. Proti této komunikaci bylo v průběhu mnoha let sebráno pod peticemi více než 40.000 podpisů, přesto je tato komunikace stále zakreslována v územních plánech.

Křižovatka EXIT 4 a Vestecká spojka jsou opět navrhovány v připravovaném tzv. Metropolitním plánu Prahy.

Je velmi pravděpodobné, že při dlouholeté neexistenci Pražského okruhu vznikne tlak na výstavbu této „dálniční zkratky“.

Zastupitelé HPP11 jako jediní z politického spektra Prahy 11 vystupují proti této stavbě, zúčastnili se již v r.2012 svými připomínkami projednávání EIA na křižovatku EXIT 4, vzniklo vydání Jihoměstských novin informující o daném problému. Kauzu budeme dále sledovat s cílem ochránit životní prostředí a rekreační zázemí obyvatel jihovýchodního pražského regionu.

Ing. Ladislav Kos
kandidát do Senátu ve volebním obvodu č.19
koalice „KOS do Senátu“ – Hnutí pro Prahu 11, KDU-ČSL, Zelení, Piráti

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Dálnice stavíme a připravujeme nejrychleji v historii

10:21 Premiér Fiala: Dálnice stavíme a připravujeme nejrychleji v historii

Páté jednání Vládního výboru pro strategické investice 22. dubna 2024 se týkalo především financován…