Kos (BPP): Křižovatka na dálnici D1 „EXIT 4“ - hrozba pro Jižní Město i celý JV Prahy

12.09.2016 19:42

Sídlištím Jižní Město, Petrovice, Horní Měcholupy a dalším obcím v okolí hrozí velká dopravní stavba, která se jejich obyvatel, na rozdíl od úseku 511 pražského dálničního okruhu, bezprostředně dotýká. Nebezpečí se jmenuje EXIT 4.

Kos (BPP): Křižovatka na dálnici D1 „EXIT 4“ - hrozba pro Jižní Město i celý JV Prahy
Foto: archiv kandidáta
Popisek: Senátor ve volebním obvodě č. 19 - Praha 11 Ing. Ladislav Kos (Hnutí pro Prahu 11)

Jedná se o vysoko kapacitní křižovatku na 3,8km dálnice D1, do které má ze západní strany ústit tzv. Vestecká spojka (její část až k Vestci je již hotová). Jejím logickým pokračováním by pak byla komunikace dříve uvažovaného dálničního okruhu tzv. JVK (jihovýchodní krátká varianta) kolem Milíčovského lesa s přemostěním údolí Botiče na Dobré Vodě a kolem sídliště Petrovice - Horní Měcholupy. Přestože se tedy pražský dálniční okruh posunul na základě četných petic obyvatel do oddálené trasy JVD, tak ve stopě JVK je v územním plánu stále počítáno s kapacitní křižovatkou EXIT 4 a Vesteckou spojkou a kolem Milíčovského lesa je udržován volný nezastavitelný koridor. Komunikace by sice vyhověla zájemcům o stavbu hypermarketů, kteří skoupili kolem křižovatky EXIT 4 pozemky, ale pro obyvatele by měla nedozírné důsledky. Vytvořila by dálniční zkratku vůči dálničnímu okruhu, připojila by kontejnerové překladiště Metrans s provozem kamionů na dálnici D1, navýšila by dopravu v ulicích všech městských částí v okolí, včetně Jižního Města a znehodnotila by zelenou zónu Milíčovského lesa s navazujícím údolím Botiče. Komunikace by měla v podstatě stejně devastující účinky na celý region, jako dálniční okruh JVK. Proti této komunikaci bylo v průběhu mnoha let sebráno pod peticemi více než 40.000 podpisů, přesto je tato komunikace stále zakreslována v územních plánech.

Křižovatka EXIT 4 a Vestecká spojka jsou opět navrhovány v připravovaném tzv. Metropolitním plánu Prahy.

Je velmi pravděpodobné, že při dlouholeté neexistenci Pražského okruhu vznikne tlak na výstavbu této „dálniční zkratky“.

Zastupitelé HPP11 jako jediní z politického spektra Prahy 11 vystupují proti této stavbě, zúčastnili se již v r.2012 svými připomínkami projednávání EIA na křižovatku EXIT 4, vzniklo vydání Jihoměstských novin informující o daném problému. Kauzu budeme dále sledovat s cílem ochránit životní prostředí a rekreační zázemí obyvatel jihovýchodního pražského regionu.

Ing. Ladislav Kos
kandidát do Senátu ve volebním obvodu č.19
koalice „KOS do Senátu“ – Hnutí pro Prahu 11, KDU-ČSL, Zelení, Piráti

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

23:07 Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…