Koudelka (Trikolóra): Senát, Hongkong a Morava

25.07.2020 10:07

Senát 23. 7. 2020 schválil usnesení, kterým odsuzuje popírání autonomie Hongkongu. Senát má starost o území v Asii.

Koudelka (Trikolóra): Senát, Hongkong a Morava
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Koudelka

Přitom nic nedělá s nápravou popření samosprávy Moravy, když jeho předchůdce, československé Federální shromáždění přijalo 9. 5. 1990 usnesení o tom, že "považuje zrušení Země moravskoslezské od 1. ledna 1949 v rámci nového územně správního uspořádání za akt nespravedlivý a poplatný totalitní byrokraticko-centralistické praxi, za krok, který byl v rozporu s principy demokracie a samosprávy a který tak podstatně přispěl k deformovanému vývoji československé společnosti". Dále vyslovilo přesvědčení, že nová ústavní úprava tuto nespravedlnost napraví.

Morava je součástí České republiky a její autonomie trvala tisíc let. Hongkong součástí České republiky není a jeho autonomie je důsledkem násilné koloniální politiky Británie v 19. století, kdy si v opiových válkách vymohla volný dovoz opia do Číny a zabrání území Hongkongu. Británie tehdy organizovala a těžila z prodeje tvrdé drogy.

Porovnáme-li postoj Senátu k autonomii Hongkongu a k samosprávě Moravy, vybaví se verš z Matoušova evangelia: "Jak to, že vidíš třísku v oku bratra svého, ale trám v oku svém nevidíš?" Neměli by se senátoři z Moravy spíš volit v Hongkongu?

(převzato z Profilu)

Článek byl převzat z Profilu Doc. JUDr. Zdeněk Koudelka, Ph.D.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Farhan (ANO): Ten zákon provází neskutečný chaos

21:10 Farhan (ANO): Ten zákon provází neskutečný chaos

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…