Zákeřné na tomto typu onemocnění je, že se může objevit od jedné hodiny až po několik týdnů od požití závadných potravin či vody a mnohdy je podceňujeme. Většina z nás tyto problémy řeší doma takzvaně “babskými radami“. U dětí a seniorů je však dobré ihned navštívit lékaře, a to i při sebemenších obtížích.
Potraviny v poslední době, a to nejen na pultech obchodů, ale i ve stravovacích provozech, kontroluje spolu s hygieniky i Státní zemědělská a potravinářská inspekce a Státní veterinární správa. Tímto problémem se v poslední době nezabývá jen Česká republika.
Množství případů bakteriálních onemocnění přenášených potravinami stoupá celosvětově. A proto se všichni snažme s potravinami zacházet tak, aby nedošlo k jejich znehodnocení. Skladujme je pouze v určených prostorách, po dobu k tomu určenou.
Nesnažme se za každou cenu spotřebovat vše, co nám zbylo ve spíži či v ledničce. Nakupujme potraviny pouze v takovém množství, které jsme schopni spotřebovat, aniž by došlo k jejich znehodnocení. Jen tak totiž uchráníme své zdraví.
Ing. Pavel Kováčik, předseda poslaneckého klubu KSČM
Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Pavel Kováčik - profil