Kovářová (STAN): Bude-li spokojená maminka, bude spokojeno i dítě

26.03.2014 12:35

Řeč na 7. schůzi PS PČR dne 26. 3. 2014.

Kovářová (STAN): Bude-li spokojená maminka, bude spokojeno i dítě
Foto: Redakce
Popisek: Starostové a nezávislí

Dobré dopoledne, dámy a pánové, zákon o dětských skupinách by mohl mít podtitul: Děti rostou, není na co čekat. A to z následujícího důvodu: Co trápí 50 tisíc rodičů? Možná 100 tisíc, protože 50 tisíc dětí bylo odmítnuto k přijetí do mateřských škol.

Tato záležitost trápí nejen rodiče, ale následně i obce, které trpí nedostatečnou kapacitou a v posledních letech vynakládaly významné finanční prostředky na výstavbu a rozšíření jejich kapacit. Musí však myslet na udržitelnou kapacitu, nikoli na populační vlnu, a právě zákon o dětských skupinách by mohl vyřešit tento problém, protože na řadu obcí čeká problém další, a to je výstavba základních škol.

Také pro obce do 500 obyvatel by tento zákon mohl pomoci. Kromě obcí se již osvědčila tato záležitost ve firmách, které zprostředkovávají kontakt maminkám s pracovním prostředím, a zároveň se snaží, udržet si osvědčené a zkušené zaměstnankyně. Kombinují to též se zkráceným pracovním úvazkem či s prací z domova.

Nesmíme zapomenout ani na vysoké školy. Fungují již dětské skupiny při vysokých školách, kde mají možnost studující maminky dokončit studium, a samozřejmě je zde prostor i pro vyučující.

Druhý bod, který je velmi důležitý, je to, že zde bude možnost volby pro rodiče, a pro jejich děti, které mají specifické potřeby a prostředí mateřských škol není zcela vhodné.

Třetím bodem, který je velmi důležitý a pomohl by rovným příležitostem pro ženy s malými dětmi. Kariéra mužů a žen se totiž vyvíjí stejně až do okamžiku odchodu matky na rodičovskou dovolenou. Nesmíme zapomenout také na příznivé dopady na českou ekonomiku, a to zvýšení počtu plátců pojištění a daní.

Zaslechla jsem zde v projevu paní zpravodajky, že jde o zájmy dítěte. Ano. V rodině totiž dochází často k velkým hádkám v momentě, kdy rodina nemá dostatečné množství finančních prostředků. Jestliže bude moci maminka nastoupit do zaměstnání, mohl by se tento problém vyřešit. Protože víme, bude-li spokojená maminka, bude spokojené i dítě a samozřejmě tatínek a celá rodina.

Z výše uvedených důvodů klub TOP 09 a starostové tento návrh v prvním čtení podpoří, ale budeme navrhovat pozměňovací návrhy, které vyplynuly z diskuse na semináři, který jsme uspořádali společně s paní poslankyní Putnovou za účasti některých poslankyň a pod záštitou paní ministryně. Budeme navrhovat, aby poskytovateli byly také spolky, a to z toho důvodu, že řada mateřských center, která "vytrhla obcím trn z paty" a sanovala péči a nedostatečnou kapacitu v mateřských školách. Dále budeme navrhovat vyjmout daňové odpočty rodičů a vyjmout lesní školky ze skupiny, která by spadala do tohoto zákona, a to z toho důvodu, že lesní školy fungují v režimu mateřských škol.

Dámy a pánové, doufám, že i vy podpoříte tento zákon v prvním čtení, a to z toho důvodu, že rodina je základ života. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Vláda na plnění svých politických cílů jmenovala vojáka

12:28 Vích (SPD): Vláda na plnění svých politických cílů jmenovala vojáka

Česká republika má mít nově vládního koordinátora strategické komunikace (STRATCOM). Na pozici vláda…